324
|

Βιρτουόζοι και ξενέρωτοι

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 13 Ιουλίου 2014, 00:27

Βιρτουόζοι και ξενέρωτοι

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 13 Ιουλίου 2014, 00:27

Δεξιοτέχνες υψηλών, πλην στερεότυπων, συμβολισμών κι εύκολων ύμνων αλλά και καταδικών -αθλητών κι ομάδων- στον αθλητισμό, κυρίως στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Τρανταχτό παράδειγμα ο πολύς Ρομάριο που -μετά την ήττα της βραζιλιάνικης ομάδας από αυτή της Γερμανίας- ζητεί τη φυλάκιση του προέδρου κι αντιπροέδρου της ομοσπονδίας της Βραζιλίας, ως υπευθύνων της χρεοκοπίας του ποδοσφαίρου της χώρας. Βουλευτής ων, αισθάνθηκε πως όφειλε να ανταποκριθεί στο λαϊκό αίσθημα, όπως το περιέγραφαν τα ΜΜΕ με έντονα χρώματα κι υψηλούς τόνους, εδώ και μήνες, σε περίπτωση κακής πορείας της ομάδας στο φετεινό Μουντιάλ. 

Από την άλλη, όταν βγήκε το ζευγάρι του μεγάλου τελικού (Γερμανία-Αργεντινή), περίσσεψαν δεκάρικες εγχώριες αναλύσεις, ιδίως σε ραδιόφωνα, μπλογκς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εύχονταν διακαώς την επικράτηση της (χρεοκοπημένης) Αργεντινής για να πάρει ένα καλό μάθημα η σκληρή κι άτεγκτη Μέρκελ. Το μοτίβο είναι λίγο-πολύ γνωστό κι από το Euro του 2012.

Για να τους βγει, μάλιστα, αυτή η ανάλυση και να την φέρουν στα μέτρα τους δεν δίστασαν να θέσουν τα γεγονότα στο κρεβάτι του Προκρούστη, όπως κατηγορούν πως κάνουν οι Γερμανοί στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Έτσι, λένε πως θέλουν τη νίκη της φαντεζί λατινοαμερικάνικης σχολής ποδοσφαίρου απέναντι στο στεγνό κι εγκεφαλικό (προσάπτεται ως μειονέκτημα) σύστημα της γερμανικής ομάδας. Κι αν η έως σήμερα στατιστική των 2 φιναλίστ δεν επιβεβαιώνει την ανάλυση, αν κατά τους ειδικούς είναι πιο συντηρητικό και παλιομοδίτικο (στο φετινό Μουντιάλ) το παιγνίδι της «αλμπισελέστε»; Δεν πειράζει. Όπως ο συγκινημένος οπαδός της εθνικής μας, που δήλωνε μετά τον αποκλεισμό της: «Αν και χάσαμε, είμαστε οι νικητές».

Όπως και νάχει, ας χαρούμε το παιγνίδι και δεν θα λείψουν ευκαιρίες για ακόμη πιο εμβριθείς αναλύσεις στο μέλλον. Σε 4 μόλις χρόνια το Μουντιάλ διοργανώνει η -και λόγω ορθοδοξίας- κοντινή μας Ρωσία. Ίσως, μάλιστα, είναι στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας για το 2018 που κλήθηκε ο ιταλός προπονητής της ρώσικης ομάδας να δώσει εξηγήσεις στη Δούμα για την κακή πορεία της Ρωσίας στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News