694
O Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος | CreativeProtagon

Πας καλά, πρόεδρε Βασιλακόπουλε;

Sportscaster Sportscaster 18 Σεπτεμβρίου 2018, 14:30
O Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος
|CreativeProtagon

Πας καλά, πρόεδρε Βασιλακόπουλε;

Sportscaster Sportscaster 18 Σεπτεμβρίου 2018, 14:30

Η ερώτηση ήταν… σιγουράκι: «Θα παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο;». Δεν γίνεται, να έχεις τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μπάσκετ απέναντί σου και να μην τον ρωτήσεις. Εάν το γνωρίζει, θα βγάλεις είδηση. Εάν όχι, τουλάχιστον θα του έχεις πατήσει τον κάλο – που είναι το ζητούμενο σε κάθε καθωσπρέπει συνέντευξη. Παλιά, ο «κάλος» του Γιώργου Βασιλακόπουλου ήταν ο Νικ Γκάλης. Επειτα ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Εδώ και ένα χρόνο, το όνομα «Αντετοκούνμπο» τον ιντριγκάρει όσο κανένα. Τόσο, ώστε να χάνει τον έλεγχο.

«Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Δεν θέλω να πω κάτι, το οποίο δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει. Εννοείται ότι τον θέλουμε». Μέχρι εκεί, ήταν «μια χαρά» τοποθέτηση. Ο,τι ειπώθηκε παρακάτω, έκανε καλό μόνο στη συνέντευξη (στον ραδιοσταθμό FAIR PLAY της Θεσσαλονίκης), η οποία χθες (17/9) έκανε το γύρο του Διαδικτύου με ταχύτητα αστραπής. Οσο πιο ακραία είναι μια άποψη, τόσο περισσότερο «πουλάει». Αλλά μπορεί να βλάψει σοβαρά την Εθνική, εάν ο Giannis -με το δίκιο του- «ξενερώσει» με όσα εκστόμισε για ‘κείνον ο πρόεδρος Βασιλακόπουλος.

O Γιώργος Βασιλακόπουλος

Ελάτε λίγο στη θέση του. Ο Giannis έζησε στην Ελλάδα (όπου γεννήθηκε) στο κοινωνικό περιθώριο, όχι επειδή ήταν φτωχός, αλλά γιατί είναι μαύρος. Βίωσε τον ρατσισμό, ακόμη και από κάποιους που σήμερα νιώθουν περήφανοι ως συμπατριώτες του. Επέζησε χάρη σε μερικές καλοσυνάτες ψυχές, που τον βοήθησαν όσο μπορούσαν. Το Κράτος δεν του πρόσφερε, ποτέ, τίποτα. Του αρνήθηκε την ελληνική ιθαγένεια μέχρι την τελευταία στιγμή. Του χορήγησε διαβατήριο (2013) μόνον όταν έμαθε για το σούπερ ταλέντο του στο μπάσκετ, αλλά και για την προθυμία της πρεσβείας της Νιγηρίας να του λύσει εκείνη το πρόβλημα. Κι όταν έγινε ένας από τους διασημότερους αθλητές παγκοσμίως, χάρη στους Μπακς που τον ανακάλυψαν και τη δική του σκληρή δουλειά, δεν έπαψε να διαφημίζει την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία. Υστερα απ’ όλα αυτά, πώς να του φάνηκε, άραγε, η δήλωση Βασιλακόπουλου ότι «ελπίζω να κατανοήσει (ο Γιάννης) πως χάρη στην Ελλάδα βρίσκεται στις ΗΠΑ και πρωταγωνιστεί;». Ξένοι δημοσιογράφοι, πάντως, ρωτούσαν κάποιους δικούς μας αν έχει γίνει λάθος στη μετάφραση…

Κανένα λάθος, δυστυχώς. Ο πρόεδρος τα είπε έτσι ακριβώς – και δεν είπε μόνον αυτά. Με μια νέα θεωρία συνωμοσίας, ακόμη πιο τερατώδη από την περυσινή, απέδωσε την απουσία του Γιάννη από την Εθνική σε παιχνίδια ατζέντηδων, που «διακινούν το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα», και δημοσιογράφων. Πώς και γιατί κρατούν τον Αντετοκούνμπο μακριά μας, δεν το εξήγησε. Αλλωστε, η ΕΟΚ μας οφείλει, ακόμη, διευκρινίσεις για την προηγούμενη σκευωρία. Τότε είχε αποκαλύψει, πάλι γενικώς και αορίστως, πως «ένα οργανωμένο και καλά σκηνοθετημένο σχέδιο από πλευράς της ομάδας του ΝΒΑ στην οποία αγωνίζεται ο Γιάννης, δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί με την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ».

Ο Γιάννης μαγεύει με την φανέλα των Μπακς. Μακάρι να μαγέψει και με την φανέλα της Εθνικής

Τι, ακριβώς, επιδιώκει ο κ. Βασιλακόπουλος με αυτούς τους παραλογισμούς; Εάν θέλει να μεγαλώσει την απόσταση του Αντετοκούνμπο από την Εθνική ακόμη περισσότερο, μάλλον τα έχει καταφέρει. Ούτε συγχαρητήρια για την πρόκριση της ομάδας μας στην Κίνα δεν έστειλε ο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ, αν και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους έλληνες διεθνείς. Μάλλον δεν ήθελε να πέσουν (τα συγχαρητήρια) σε… λάθος χέρια. Και γιατί ο πρόεδρος ανακατεύεται διαρκώς, και δεν αφήνει τον ομοσπονδιακό κόουτς να χειριστεί το ζήτημα; Τις τρεις φορές που ο «Greek Freak» έπαιξε με τη φανέλα της Εθνικής, σε ισάριθμες διοργανώσεις, ο -τότε- προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, είχε κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές με τους Μπακς. Από τότε που επενέβη η Ομοσπονδία, δεν τον ξαναείδαμε με τη γαλανόλευκη φανέλα.

Το νέο παραλήρημα Βασιλακόπουλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μια από αυτές ήταν του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, αργυρού Ολυμπιονίκη του τάε-κβο-ντο το 2004 και το 2008. Εγραψε στο Twitter: «Κύριε Βασιλακόπουλε, σε καμία Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα για την καριέρα του ο Αντετοκούνμπο. Το παιδί ήταν στα πόδια μας, εμείς τον αφήναμε να πουλάει CD στο Μοναστηράκι και -ευτυχώς για το ίδιο το άθλημα- τον ανακάλυψαν οι Bucks».

Η κουβέντα για τον Αντετοκούνμπο ήταν και άκαιρη. Αμέσως μετά την πρόκριση της Εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ (που λόγω των ειδικών συνθηκών στους προκριματικούς δεν ήταν διόλου αυτονόητη) ο πρόεδρος Βασιλακόπουλος όφειλε να αναφερθεί, κυρίως, στα παιδιά που έκαναν το «έξι στα έξι» στην πρώτη φάση, γνωρίζοντας πως δεν έχουν καμία ελπίδα να ταξιδέψουν στην Κίνα. Αλλά παρασύρθηκε, πάλι, από τις εμμονές του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...