762
Αν ο Τουράν «πρόδωσε» τον Ερντογάν, έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα | Shutterstock

«Ντρίμπλαρε» (και) τον Ερντογάν ο Αρντά Τουράν;

Sportscaster Sportscaster 19 Οκτωβρίου 2018, 11:45
Αν ο Τουράν «πρόδωσε» τον Ερντογάν, έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα
|Shutterstock

«Ντρίμπλαρε» (και) τον Ερντογάν ο Αρντά Τουράν;

Sportscaster Sportscaster 19 Οκτωβρίου 2018, 11:45

Ο Αρντά Τουράν, το «δεκάρι» της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, προοριζόταν για μεγάλα πράγματα. Το σπάνιο ταλέντο του έκανε την Μπαρτσελόνα να αγνοήσει τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και να πληρώσει, τον Ιούλιο του 2015, 35 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Του πρόσφερε, μάλιστα, πενταετές συμβόλαιο. Πίστευε ότι θα τον «στρώσει». Συμβαίνει συχνά. Οχι μόνο στους γάμους, αλλά και στο ποδόσφαιρο.

Στη Μαδρίτη ο τούρκος «σταρ» υπήρξε πολύ άτακτος. Μεταξύ άλλων, είχε βγάλει το παπούτσι του και το είχε πετάξει σε έναν βοηθό διαιτητή, επειδή δεν του άρεσε κάποια υπόδειξή του. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στο «Βιθέντε Καλντερόν» έπαιξε καλή μπάλα, όμως μέτρησε περισσότερες κίτρινες και κόκκινες κάρτες (43), παρά γκολ (22) και ασίστ (32). Οταν οι τσακωμοί με τον προπονητή του έγιναν καθημερινό φαινόμενο, η Ατλέτικο αποφάσισε να τον πουλήσει.

Η αλήθεια είναι ότι στη Βαρκελώνη προσπάθησε να καθίσει φρόνιμος. Δεν τα κατάφερε, στον βαθμό της απόλυτης πειθαρχίας που απαιτεί η εταιρική κουλτούρα της Μπαρτσελόνα. Ετσι, έπειτα από δυο σεζόν και 36 συμμετοχές, οι Καταλανοί τον έστειλαν δανεικό στην Μπασάκσεχιρ. Στην Κωνσταντινούπολη «ξεσάλωσε». Τον περασμένο Μάιο επιτέθηκε (πάλι) σε διαιτητή, και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας τον τιμώρησε με αποκλεισμό 16 αγωνιστικών. Ο ίδιος του ο σύλλογος του έχει επιβάλει διάφορες ποινές, για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Η τελευταία του περιπέτεια -η πιο σοβαρή απ’ όλες- έδειξε πως δεν έβαλε μυαλό.

O Αρντά ηρέμησε στην Μπάρτσα. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς

Θα τα μάθατε, για τον «χαμό» που προκάλεσε, προ ημερών, σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης. «Στουπί» από το μεθύσι, φλέρταρε την (πανέμορφη) σύζυγο του γνωστού τούρκου τραγουδιστή, Μπερκάι Σαχίν. Οταν εκείνος του ζήτησε το λόγο, τον έστειλε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη. Στη συνέχεια πήγε στην κλινική για να ζητήσει «συγγνώμη». Και τα ‘κανε πολύ χειρότερα. Εβγαλε από τη ζώνη του ένα όπλο, το πέταξε στο τραπεζάκι που βρισκόταν μπροστά του και ζήτησε από τον (έντρομο) Μπερκάι να τον σκοτώσει, επειδή -λέει- δεν γνώριζε ότι η γυναίκα που παρενόχλησε ήταν η σύζυγός του. «Εχω μετανιώσει, σκότωσέ με σε παρακαλώ. Λυπάμαι…», του φώναζε ο Τουράν.

Βίντεο που μεταδόθηκε από την τουρκική TV τον δείχνει να εμφανίζει ενώπιον του Μπερκάι ένα μαύρο αντικείμενο που μοιάζει με όπλο. Οι Τούρκοι δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία: ήταν περίστροφο. Και τώρα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών, ενώ η Μπασάκσεχιρ απαιτεί αποζημίωση 370.000 ευρώ, επειδή με τη συμπεριφορά του έβλαψε τη φήμη της. Πάντως, ο 31χρονος άσος θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται, μέχρι το δικαστήριο να βγάλει την απόφασή του.

Η αίσθηση που υπήρχε μέχρι χθες, ήταν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τον αφήσει να μπλέξει τόσο άσχημα. Ο Τουράν είναι δηλωμένος υποστηρικτής του «Σουλτάνου». Τον περασμένο Μάρτιο τον είχε καλέσει στον γάμο του, ως μάρτυρα, και ο Ερντογάν είχε παρευρεθεί στην τελετή μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Τον είχε προσκαλέσει και στον προηγούμενο γάμο του, το 2013, που, όμως, δεν τελέστηκε ποτέ. Γι’ αυτό, το δημοσίευμα της Vatan (την Πέμπτη) ότι η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ερευνά τη συμμετοχή του διεθνούς ποδοσφαιριστή στην οργάνωση του πρώην ιεροκήρυκα, Φατουλάχ Γκιουλέν, προκάλεσε κατάπληξη. Γράφει, μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Τουράν έδρασε εναντίον του καθεστώτος στο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε προ διετίας.

Ο Τουράν δεν θεωρείται, απλώς, «Ερντογανικός», αλλά και επέλεξε να αγωνιστεί στην ομάδα που έχει ταυτισθεί με τον τούρκο Πρόεδρο την τελευταία δεκαπενταετία. Οι ιδιοκτήτες και οι χορηγοί της Μπασάκσεχιρ υποστηρίζουν αναφανδόν το AKP, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο πρόεδρός της, Γκοκσέλ Γκουμουσντάγκ, είναι αξιωματούχος του κόμματος, ενώ τα χρώματα του συλλόγου (πορτοκαλί και μπλε) είναι τα χρώματα του AKP. Μυστήριο. Εκτός κι αν…

Εκτός κι αν ο Τουράν έκανε «ντρίμπλα» στον Ερντογάν, όπως είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας με έναν άλλο ποδοσφαιρικό «αστέρα» της χώρας, τον Χακάν Σουκούρ. Ο Σουκούρ, που είχε παίξει στη Γαλατάσαράι και την εθνική Τουρκίας, στην Τορίνο, στην Ιντερ, στην Πάρμα και στην Μπλάκμπερν, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους αθλητές στη χώρα. Ο «Σουλτάνος» τον είχε πείσει να κατέβει στις εκλογές με το ΑΚΡ. Τρία χρόνια αφότου εγκατέλειψε την ενεργό δράση (το 2008), εξελέγη βουλευτής. Στη συνέχεια, όμως, ο παλαίμαχος άσος (ο οποίος ζει στο Λος Αντζελες) προσχώρησε στο Κίνημα του Γκιουλέν και εξελίχτηκε σε έναν από τους πιο φανατικούς εχθρούς του Προέδρου.

Στις 16 Ιουλίου 2016 ο Ερντογάν θα φορούσε το σορτσάκι του για να παίξει σε φιλανθρωπικό αγώνα δίπλα στους Ετό, Μέσι, Νεϊμάρ, Αμπιντάλ, Ντρογκμπά, Μέσι, Πουγιόλ, Μπενζεμά, Αντεμπαγιόρ, Ινιέστα, Ντέκο, Ντεσαγί, Κόλο Τουρέ, Τσάβι και Τουράν. Τον πρόλαβε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Εάν ο Τουράν, όντως, τον πρόδωσε, καλύτερα να είχε εγκαταλείψει την Τουρκία προτού αποκαλυφθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...