239
Δεκάδες σημαίες του PKK διακρίνονται σε αντινατοϊκή πορεία στη Στοκχόλμη, νωρίτερα τον Ιούνιο | TT News Agency/Maja Suslin via REUTERS

Σουηδία: Εξέδωσε Kούρδο του PKK στην Τουρκία για να μπει στο NATO

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 21:53
Δεκάδες σημαίες του PKK διακρίνονται σε αντινατοϊκή πορεία στη Στοκχόλμη, νωρίτερα τον Ιούνιο
|TT News Agency/Maja Suslin via REUTERS

Σουηδία: Εξέδωσε Kούρδο του PKK στην Τουρκία για να μπει στο NATO

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 21:53

Την έκδοση στην Τουρκία ενός υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος έχει καταδικαστεί στη χώρα του για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η σουηδική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη de facto σε έναν όρο που έχει θέσει η Αγκυρα για να δώσει το «πράσινο φως» στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση ενός 35χρονου τούρκου πολίτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ Αχμέντ, αξιωματούχος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο εν λόγω πολίτης υποστηρίζει ότι στοχοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για τη στήριξή του στο PKK.

Μόλις ειδοποιηθεί το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η σουηδική κυβέρνηση θα έχει περιθώριο τέσσερις εβδομάδες για να τον εκδώσει.

Ο 35χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε πάνω από τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία το 2014 επειδή μετέφερε μια τσάντα που περιείχε κάνναβη, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που ενέκρινε την έκδοσή του στις αρχές Ιουνίου.

Αφού αποφυλακίστηκε υπό όρους, μετακόμισε στη Σουηδία, αλλά συνελήφθη τον Αύγουστο μετά από αίτημα της τουρκικής εισαγγελίας, η οποία απαίτησε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκατρείς μήνες, κατηγορώντας την για την επιείκειά της προς τους κούρδους «τρομοκράτες» που όπως υποστηρίζει φιλοξενεί στο έδαφός της.

Το τουρκικό αίτημα για την έκδοση δεκάδων προσώπων αυτού του «προφίλ» είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση, καθώς τα ανεξάρτητα δικαστήρια έχουν τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις υποθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...