583
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ. | ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Σκρέκας: Στους 26 βαθμούς τα κλιματιστικά στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 09:05
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.
|ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Σκρέκας: Στους 26 βαθμούς τα κλιματιστικά στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 09:05

Απτά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας –με πρώτο αυτό του περιορισμού στη λειτουργία των κλιματιστικών στον δημόσιο τομέα– προανήγγειλε σε δηλώσεις του το πρωί της Παρσκευής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων, για να μπορέσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό, αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς, πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο Δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Ο κ. Σκρέκας απάντησε με αυτόν τον τρόπο στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής», η οποία έκανε λόγο για σχέδιο «θερμοστάτης» και στην Ελλάδα, η οποία θα ακολουθήσει κατά τα φαινόμενα το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» μάλιστα, το σχέδιο «θερμοστάτης», όπως αποκάλεσαν και τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ορίζει κατώφλι τους 27 βαθμούς Κελσίου στον κλιματισμό των δημοσίων κτιρίων το καλοκαίρι και τους 19 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα. Παρέπεμψε δε η εφημερίδα στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα και ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. «Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει», εκτίμησε.

Οσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς, τονίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου, με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά το 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ» ανέφερε ενδεικτικά. «Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές» συμπλήρωσε.

Οσο για τα φουσκωμένα τιμολόγια για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου-Μαρτίου, επανέλαβε ότι θα δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις. Αυτό θα γίνει για 12 μήνες και έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι: «Θα έλεγα ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ζωοτροφές, δεν έχουν ανεβεί αντίστοιχα οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος. Αρα, χρειάζονται στήριξη και γνωρίζω ότι ο (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) κ. Γεωργαντάς ήδη ετοιμάζει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News