624
Σαν να ξεφύτρωσε μέσα από τις βουκαμβίλιες η Κριστίν Λαγκάρντ... Στη Σικελία για τη Σύνοδο G7 | REUTERS/Philippe Wojazer

Η Λαγκάρντ είχε ενημερώσει τον Τσίπρα για αυτό που θα ακολουθούσε στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2017, 15:33
Σαν να ξεφύτρωσε μέσα από τις βουκαμβίλιες η Κριστίν Λαγκάρντ... Στη Σικελία για τη Σύνοδο G7
|REUTERS/Philippe Wojazer

Η Λαγκάρντ είχε ενημερώσει τον Τσίπρα για αυτό που θα ακολουθούσε στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2017, 15:33

Παρότι δεν αποδέχεται ακριβώς ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας, 22 Μαΐου ναυάγησε, ο ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ήξερε ήδη, πριν από τη συνεδρίαση, πώς θα κατέληγε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η γαλλίδα διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή, μία ημέρα πριν από το Eurogroup δηλαδή, για να του μεταφέρει την εικόνα που είχε. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκεται σε διάθεση συμβιβασμού» φέρεται να του είπε.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η οποία επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να διασαφήνισε ότι με αυτά που μπορούσαν να αποδεχθούν ορισμένα κράτη-μέλη για το χρέος, το ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μάλιστα φέρεται να πρότεινε ότι ενδεχομένως να ήταν προτιμότερο να μείνει ανοιχτό το θέμα του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2017), οπότε οι πολιτικές συνθήκες θα είναι προσφορότερες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας ένιωσε ότι του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα είχε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές _ ακόμη και από την ίδια τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ _ ότι, αν ψηφιστούν τα μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για το χρέος, ώστε να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE  (Ποσοτική Χαλάρωση) της ΕΚΤ, κάτι το οποίο απαιτείται ώστε να αξιολογήσει ως βιώσιμο το χρέος το ΔΝΤ.

Αμέσως, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες. Τα στελέχη της κυβέρνησης αποφάσισαν να οχυρωθούν απέναντι στις προθέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών συγκροτώντας -ακόμη μία φορά-κοινή γραμμή με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με  «Το Βήμα», κεντρικό ρόλο στο σημείο αυτό ανέλαβε να διαδραματίσει η γαλλική επενδυτική τράπεζα Rothschild, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου για ζητήματα χρέους. Μάλιστα, πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, εικάζουν ότι πριν από το Eurogroup υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ. Απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης φέρεται να ήταν να διαχωρίσει τη θέση της από εκείνη του Βερολίνου, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όταν ο γάλλος υπουργός επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει «σαφήνεια» στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο ιταλός υπουργός.

Τελικά η στάση του Βερολίνου -για την οποία είχε προϊδεάσει η διευθύντρια του ΔΝΤ- εκδηλώθηκε πριν από το Eurogroup αλλά και πριν από το προγραμματισμένο για νωρίτερα EuroWorking Group (EWG). Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων, ο στενός συνεργάτης του Σόιμπλε, ο Τόμας Στέφεν, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο EWG, ανέλαβε να παρουσιάσει τις θέσεις του Βερολίνου. «Εχουμε θέσει σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα επόμενα θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος» τόνισε ο ίδιος.

Τα υπόλοιπα που ακολούθησαν στη συνεδρίαση -όπου τελικά απορρίφθηκε η πρόταση του Eurogroup από την Αθήνα- γνωστοποιήθηκαν όταν έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης το Euro2day.

Ενόψει του επόμενου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, η προσοχή στρέφεται στην ιδέα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης: να συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ χωρίς να συμμετέχει στη χρηματοδότηση, τουλάχιστον μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους.

Πίσω από την πρόταση κάποιοι βλέπουν μια νέα «ανίερη συμφωνία» του κ. Σόιμπλε με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, εκτιμώντας ότι πλέον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να απομακρυνθεί από το ελληνικό πρόγραμμα. Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή που επικαλείται «Το Βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις του Ταμείου είναι χονδροειδώς λάθος και μάλλον προκλητικές».

Από την πλευρά του το ίδιο το Ταμείο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει μόνο επί της αρχής, και όχι χρηματοδοτικά, στο ελληνικό πρόγραμμα. «Διερευνούμε όλες τις επιλογές στο πλαίσιο των πρακτικών και των κανόνων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...