471
Διαφήμιση για την προσέλκυση ξένων επενδυτών κοντά στην Πάφο της Κύπρου | REUTERS

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Η κυβέρνηση αφαιρεί 26 «χρυσά» διαβατήρια από ξένους επενδυτές

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 13:44
Διαφήμιση για την προσέλκυση ξένων επενδυτών κοντά στην Πάφο της Κύπρου
|REUTERS

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Η κυβέρνηση αφαιρεί 26 «χρυσά» διαβατήρια από ξένους επενδυτές

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 13:44

Την ανάκληση 26 «χρυσών» διαβατηρίων της Κύπρου αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, μετά το σκάνδαλο για την κυπριακή υπηκοότητα που δόθηκε σε μαλαισιανό καταζητούμενο για οικονομικά εγκλήματα.

Για να γίνει η ανάκληση, θα συσταθεί τριμελής επιτροπή που θα εξετάσει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, εκτός από τον Μαλαισιανό Τζο Λόου, η απόφαση αφορά οκτώ άτομα από την Καμπότζη, δύο από την Κένυα, πέντε από την Κίνα, ένα από το Ιράν και εννέα από τη Ρωσία. Ολα θεωρούνται ύποπτα για την τέλεση κυρίως οικονομικών εγκλημάτων.

Την απόφαση ανακοίνωσε την Τετάρτη, μετά από τετράωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Πετρίδης.

Στην τριμελή επιτροπή συμμετέχουν η Γενική Λογίστρια ως πρόεδρος, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η Νομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών πρόκειται για εννέα επενδυτικές υποθέσεις που αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το πολυπόθητο διαβατήριο της Κύπρου

Ενας από τους πολίτες από τους οποίους θα αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα, είναι ο Τζον Λόου από τη Μαλαισία, ο οποίος καταζητείται για το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο 1MDB στη χώρα του με πλοκάμια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Η εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος που μεσολάβησε πιεστικά προς την κυβέρνηση για ταχεία πολιτογράφηση του Τζο Λόου από τη Μαλαισία, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο Μακαριότατος έστειλε τουλάχιστον δύο επιστολές στον τότε υπουργό εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και ζητούσε την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού, με τον οποίο δήθεν θα συζητούσαν επενδύσεις σε εκκλησιαστική γη.

Ο Τζο Λόου ήρθε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2015, πήρε το διαβατήριο και εξαφανίστηκε, αφού είχε αγοράσει έναντι πέντε εκατ. ευρώ έπαυλη στην Αγία Νάπα.

Το κυπριακό διαβατήριο του Τζο Λόου

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον υπουργό Εσωτερικών έχει ημερομηνία 10/9/2015. Η πρόταση πολιτογράφησης του υπουργού έγινε 11/9/2015 και εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο της Κύπρου για απονομή υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές έναντι δύο εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2013. Μετά από επικρίσεις, το σχέδιο αναδιαρθρώθηκε και απέκτησε δικλείδες ασφαλείας.

Μέσα σε πέντε χρόνια, η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε 1.864 αιτήσεις για υπηκοότητα. Μαζί με τις οικογένειές τους, ο αριθμός έφτασε τις 4.000 ανθρώπους που την απέκτησαν.

«Εννέα υποθέσεις που αφορούν 26 άτομα σε 4.000 δεν είναι μεγάλος αριθμός. Είναι λογικό να υπήρξαν κάποια προβλήματα επειδή οι έλεγχοι δεν ήταν αυστηροί», δήλωσε ο κ. Πετρίδης. «Εγιναν λάθη. Ηταν λάθος να μην υπάρχουν κριτήρια για άτομα υψηλού κινδύνου».

Το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια το Reuters που κατέδειξε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, επιχειρηματίες και πολιτικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της Καμπότζης είχαν αποκτήσει την υπηκοότητα, και είχαν στην κατοχή τους ακίνητα ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί ότι μέλη του στενού του κύκλου έχουν ξένα διαβατήρια και ζουν στο εξωτερικό σαν… βασιλιάδες. Στην Καμπότζη, το 70% του πληθυσμού ζει με τρία δολάρια την ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...