328
| EPA/GIAN EHRENZELLER

Γιατί ο Αλμπερτ Μπουρλά πούλησε τις μετοχές του στην Pfizer μετά την ανακοίνωση για το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 09:27
| EPA/GIAN EHRENZELLER

Γιατί ο Αλμπερτ Μπουρλά πούλησε τις μετοχές του στην Pfizer μετά την ανακοίνωση για το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 09:27

Πρόσωπο των ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer –της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα την προκαταρκτική επιτυχία του εμβολίου για τον κορονοϊό– απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ και για έναν άλλο λόγο: όπως ανέφεραν οικονομικά φύλλα (Financial Times) αλλά και πολιτικά (Guardian), o κ. Μπουρλά έσπευσε να εξαργυρώσει το 62% των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία τη Δευτέρα, δηλαδή την ίδια ημέρα που η Pfizer ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90%.

Οπως ανέφερε ο Guardian, o κ. Μπουρλά πούλησε 132.508 μετοχές της Pfizer στην τιμή των 41,94 δολαρίων εκάστη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής (SEC). Η τιμή πώλησης ήταν κοντά στο υψηλό των 41,99 δολαρίων που έφτασε η μετοχή της εταιρείας τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μπουρλά απεκόμισε από την πώληση των μετοχών 5,6 εκατ. δολάρια. Συνεχίζει να κατέχει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρείας, το οποίο, όπως ανέφεραν από την Pfizer, αξίζει εννέα φορές τον ετήσιο μισθό του.

Γιατί όμως ρευστοποίησε ο κ. Μπουρλά αυτή τη χρονική στιγμή τις μετοχές του;

Οπως υπογράμμισαν οι Financial Times, η Pfizer, σε ανακοίνωσή της, εξήγησε ότι η πώληση των μετοχών από τον κ. Μπουρλά ήταν στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας «τύπου 10b5-1». Πρόκειται για έναν τύπο εταιρικής συμφωνίας, που επιτρέπει σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών να πωλούν μετοχές που κατέχουν μόνο σε ένα προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο και σε προκαθορισμένο εύρος τιμών, ακριβώς για να μην υπάρξουν υπόνοιες ότι οι πωλητές χρησιμοποίησαν την εσωτερική πληροφόρηση για να αποκομίσουν προσωπικό όφελος.

H εταιρεία επεσήμανε ότι ο κ. Μπουρλά είχε προεγκρίνει από τις 19 του περασμένου Αυγούστου την πώληση του συγκεκριμένου πακέτου των μετοχών, εφόσον έφταναν σε αυτήν την τιμή.

Οι μετοχές της Pfizer άνοιξαν στα 41,94 δολάρια τη Δευτέρα, λίγο μετά την ανακοίνωση για το εμβόλιο, καταγράφοντας άνοδο 15% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (36,40$). Εκλεισαν τη συνεδρίαση με άνοδο 7,7% στα 39,20$. Την Τετάρτη υποχώρησαν στα επίπεδα των 38 δολαρίων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...