441
Μια γυναίκα στη παραλία του Βιμερό, στη βόρεια Γαλλία, παρακολουθεί τα κύματα να σκάνε με μανία στο λιμάνι | Reuters

Σαρώνει Βρετανία και βόρεια Ευρώπη η «Κιάρα»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2020, 15:58
Μια γυναίκα στη παραλία του Βιμερό, στη βόρεια Γαλλία, παρακολουθεί τα κύματα να σκάνε με μανία στο λιμάνι
|Reuters

Σαρώνει Βρετανία και βόρεια Ευρώπη η «Κιάρα»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2020, 15:58

Τρένα, αεροπλάνα και πλοία ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, καθώς η καταιγίδα Κιάρα, που αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα τυφώνα, πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βόρεια Ευρώπη, με ισχυρές βροχές και ριπές που ξεπερνούν τα 130 χλμ./ώρα.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό για τους ανέμους, μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Λονδίνο και η Ουαλία, μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος) απόψε.

Ένα μέρος της Σκωτίας που επηρεάζεται ιδιαίτερα, τέθηκε επίσης σε πορτοκαλί επιφυλακή για βροχοπτώσεις.

Η Rail Network, ιδιοκτήτρια του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου, συνέστησε στο κοινό να αποφύγει σήμερα τα ταξίδια με το τραίνο, εκτός αν είναι «απολύτως απαραίτητα» και προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία μπορεί να διακοπεί μέχρι αύριο, Δευτέρα πρωί, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι δυνατοί άνεμοι θα καταστρέψουν καλωδιώσεις ρεύματος και θα μπλοκάρουν ράγες με σπασμένα δέντρα και άλλα αντικείμενα.

Πολλές εταιρείες σιδηροδρόμων έχουν επίσης συστήσει στους πελάτες τους να μην ταξιδέψουν και αποφάσισαν να μειώσουν τη συχνότητα και την ταχύτητα των αμαξοστοιχιών ή ακόμη και να ακυρώσουν ορισμένα δρομολόγια στη Σκωτία.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο» της καταιγίδας.

Προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες που αναμένεται να φτάσουν ή να αναχωρήσουν σήμερα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου, Γκάτγουικ και Λόντον Σίτι, να αναβάλλουν την πτήση τους.

Τα κύματα σκάνε στον κυματοθραύστη της Μπουλόν-σιρ-μερ στη βόρεια Γαλλία

Η Virgin Atlantic ακύρωσε επίσης αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου, τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας.

Στη θάλασσα, η εταιρία πορθμείων P&O ανέφερε καθυστερήσεις και ακυρώσεις των δρομολογίων που συνδέουν το Ντόβερ και το Καλαί.

Στο Λονδίνο, ένας αγώνας 10 χιλιομέτρων, όπου θα συμμετείχαν 25.000 δρομείς, ακυρώθηκε, ενώ τα βασιλικά πάρκα έκλεισαν.

Εκτός από τα προβλήματα στις μεταφορές, η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι αναμένει ζημιές σε κατοικίες, με πιθανότητα διακοπών του ρεύματος και πλημμυρών. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο πτώσης αντικειμένων λόγω του δυνατού αέρα.

Η θύελλα επηρέασε αρκετές άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Ακρινγκτον της Βρετανίας  EPA/PETER POWELL

Η τελευταία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό από την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές.

Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, ακυρώθηκε η τελετή έναρξης για τον εορτασμό στο Γκόλγουεϊ (δυτικά), της εκδήλωσης «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020».

Επίσης, η αεροπορική εταιρία Aer Lingus προειδοποίησε για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Στη Φρανκφούρτη, περίπου 100 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο ακυρώθηκαν μέχρι τώρα, εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας Σαμπίν, σύμφωνα με την Fraport.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...