332
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς: 7-10 δισ. για να απαλυνθεί η επίπτωση του νέου μερικού lockdown | Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Σε μερικό lockdown όλο τον Νοέμβριο η Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 17:51
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς: 7-10 δισ. για να απαλυνθεί η επίπτωση του νέου μερικού lockdown
|Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Σε μερικό lockdown όλο τον Νοέμβριο η Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 17:51

Απόφαση για κλειστά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης από τις 2 Νοεμβρίου για όλη την διάρκεια του μήνα πήραν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι 16 πρωθυπουργοί αναζήτησαν τρόπους να εκτονωθεί η κατάσταση – που και στη Γερμανία βαίνει εκτός ελέγχου – πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε δηλώσεις της η καγκελάριος έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε – και μάλιστα τώρα!».

Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.

Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με την BILD, αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%. Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως ανέφερε η Deutsche Welle, οι γερμανικές υγειονομικές Aρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα σπάσουν το φράγμα των 20.000 καθημερινά από σχεδόν 15.000 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο RKI.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...