489
Κανένα λόγο δεν έχει πλέον να υπομειδιά πονηρά ο καναδός πρωθυπουργός... | Reuters

Σε ελεύθερη πτώση ο «ωραίος Τζάστιν»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 23:00
Κανένα λόγο δεν έχει πλέον να υπομειδιά πονηρά ο καναδός πρωθυπουργός...
|Reuters

Σε ελεύθερη πτώση ο «ωραίος Τζάστιν»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 23:00

Ο Τζάστιν Τριντό μας συστήθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια ως νέος, ωραίος και… άφθαρτος.

Ωστόσο, ο καναδός πρωθυπουργός πλέον βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση και σε μια πρωτοφανή δημοσκοπική πτώση, που αμφότερες απειλούν την βιωσιμότητα της κυβέρνησης και το μέλλον του ίδιου του 47χρονου Τριντό.

Και αυτό γιατί η φερόμενη εμπλοκή του ιδίου και ανθρώπων του περιβάλλοντός του σε σκάνδαλο αθέμιτης παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, προκαλεί πλέον ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνησή του και στο Φιλελεύθερο Κόμμα του οποίου ηγείται.

Πριν λίγα 24ωρα, μία ακόμη υπουργός παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Τριντό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πιέσεις προς όφελος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας.

«Δυστυχώς, έχασα την εμπιστοσύνη μου στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό και στον τρόπο με τον οποίο απάντησε στα ζητήματα που προέκυψαν», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Τζέιν Φίλποτ, ακολουθώντας την υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ εκτός κυβέρνησης.

Το σκάνδαλο έχει ήδη κοστίσει τη θέση του επικεφαλής του γραφείου του Τριντό, Τζέραλντ Μπατς, τον οποίο η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ κατήγγειλε ως αυτόν που της άσκησε τις εντονότερες πιέσεις.

Ο Τριντό δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια στις κατηγορίες, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι παρεμβάσεις υπέρ της εταιρείας έγιναν για να μη μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι της SNC-Lavalin στην περιοχή του Κεμπέκ.

Η εταιρεία, που κατηγορείται για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μπανγκλαντές, στο Μεξικό, στη Λιβύη και στον Καναδά, ζητούσε να πληρώσει πρόστιμο αντί να της επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές της δεκαετούς απαγόρευσης σύναψης συμβάσεων με το καναδικό δημόσιο.

Από αριστερά: Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, Τριντό και Μπατς

Την ίδια στιγμή, ο Μπατς, που ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το «δεξί χέρι» του Τριντό, υπερασπίστηκε την Τετάρτη με σθένος τον πρωθυπουργό, διαψεύδοντας ότι ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να επέμβει σε μια δικαστική διαδικασία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα που να υπερέβαινε τα όρια της ομαλής λειτουργίας της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Μπατς, επί μακρόν βασικός πολιτικός σύμβουλος και στενός φίλος του Τριντό από την εποχή που οι δυο τους ήταν ακόμα φοιτητές.

«Οι βαριές καταγγελίες των δύο πρώην υπουργών έχουν γίνει προεκλογικό… βούτυρο στο ψωμί των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για κυβέρνηση σε απόλυτο χάος και απαιτούν την παραίτηση του Τριντό», σημειώνει η ιταλική Corriere.

Εύλογα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού έχει πάρει πλέον την κατηφόρα, με την κοινή γνώμη να δείχνει πως συμφωνεί: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Τετάρτη, αν διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή, ο Τριντό θα λάμβανε μόλις το 31% των ψήφων (πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο), σε αντίθεση με τον αντίπαλο του, τον Συντηρητικό Αντριου Σέερ που θα έπαιρνε 40%.

«Αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους Φιλελεύθερους του Τριντό είναι ότι οι δύο παραιτήσεις έγιναν για λόγους αρχής και ηθικής τάξης», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Nanos Research, Νικ Νάνος. «Η δεύτερη παραίτηση μας κάνει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Και αν θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις».

Και όλα αυτά, λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...