1010
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει κάθε λόγο να χαμογελά. Ενας αδίστακτος δικτάτορας συνομιλεί ως ίσος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ | REUTERS/Jonathan Ernst

Σαν ίσος προς ίσο: ιστορική συμφωνία Τραμπ και Κιμ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 07:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/06/2018, 09:50
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει κάθε λόγο να χαμογελά. Ενας αδίστακτος δικτάτορας συνομιλεί ως ίσος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Σαν ίσος προς ίσο: ιστορική συμφωνία Τραμπ και Κιμ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 07:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/06/2018, 09:50

Δώδεκα δευτερόλεπτα χειραψίας, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, χαμόγελα και μια τετ-α-τετ συνάντηση 48 λεπτών. Με αυτά τα συστατικά γράφτηκε ιστορία στη Σιγκαπούρη όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια «φανταστική συνάντηση» που εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανένας».

Οι δύο άνδρες πράγματι υπέγραψαν μπροστά στις κάμερες ένα κείμενο το οποίο παρουσίασαν σαν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. «Ο κόσμος θα δει μια μεγάλη αλλαγή», είπε ο Κιμ που είχε δίπλα του την έμπιστη αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ. Ο Τραμπ μίλησε για ένα «πολύ περιεκτικό κείμενο», ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη και μίλησε για «πολύ ιδιαίτερο δεσμό».

Τι συμφώνησαν

Ο Κιμ φαίνεται να δεσμεύτηκε για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, δηλαδή μια διαδικασία που (τουλάχιστον θεωρητικά) περιλαμβάνει την πλήρη και πιστοποιημένη από διεθνείς παρατηρητές αποσυναρμολόγηση των βορειοκορεατικών πυρηνικών.

Η συμφωνία έχει τέσσερα σημαντικά, αν και κάπως αόριστα, σημεία:

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεσμεύονταν να καθιερώσουν νέες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με την επιθυμία των δύο λαών για ειρήνη και ευημερία. Δεύτερον, θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για διαρκή ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο.

DfeMXCmXkAAqMLg
Οι υπογραφές του Τραμπ (αριστερά) και του Κιμ

Τρίτον και σε συνέχεια της διακήρυξης με τη Νότια Κορέα στις 27 Απριλίου, η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τέλος, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεσμεύονται να επαναπατρίσουν η μία τα λείψανα των στρατιωτών του Πολέμου της Κορέας, όσα έχουν ταυτοποιηθεί.

Ερώτημα παραμένει ποια θα είναι τα ανταλλάγματα των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας. Και βέβαια, αν και εφόσον αυτή η ιστορία θα φτάσει ως το τέλος.

2018-06-12T055003Z_168430782_RC13A90B9410_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA
Οι δύο άνδρες πριν υπογράψουν μετά το πέρας των συνομιλιών

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ήταν μια «συνάντηση μεταξύ ίσων», εκτίμησε σε μια πρώτη ανάλυσή του ο Guardian. Όπως θα περίμενε κανένας σε τέτοιες περιπτώσεις, όλες οι λεπτομέρειες ήταν συμφωνημένες από πριν και η χορογραφία των κινήσεων πολύ προσεκτική.

Οι σημαίες πίσω τους στο σημείο της πρώτης χειραψίας ισάριθμες και εναλλάξ τοποθετημένες, μια μεγάλη νίκη για τον Κιμ που κατάφερε να εμφανιστεί, παρά τα όσα λέγονται εναντίον του και για τις πρακτικές της χώρας του, σαν ίσος δίπλα στον πιο ισχυρό ηγέτη του κόσμου.

Ηταν η πρώτη συνάντηση σε αυτό το υψηλό επίπεδο ανάμεσα σε δύο χώρες που μερικούς μήνες νωρίτερα ήταν στα πρόθυρα του πολέμου, αν όχι και πυρηνικού πολέμου. Εξάλλου, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν είχαν ποτέ απευθείας συνομιλίες τέτοιου επιπέδου εδώ και 65 χρόνια, από τη λήξη -με ανακωχή και όχι συνθήκη ειρήνης- του Πολέμου της Κορέας.

Ο Κιμ έφτασε πρώτος στο χώρο της συνάντησης. Κορεατικά μέσα το απέδιδαν αυτό στον σεβασμό προς τον μεγαλύτερο σε ηλικία ηγέτη των ΗΠΑ. Πράγματι ο 35χρονος Κιμ θα μπορούσε να είναι γιος του Τραμπ που είναι 71 ετών.

Βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις και αντάλλαξαν την πρώτη χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους. Οι δύο άνδρες έκαναν κάποια πρώτα σχόλια ενώ ο Κιμ ακούστηκε να λέει στα αγγλικά «Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω, κύριε πρόεδρε. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας συναντώ στη Σιγκαπούρη».

DfeBM88VQAIGjmm
Την ίδια ώρα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν παρακολουθούσε εμφανώς ικανοποιημένος τη συνάντηση μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο (twitter.com/TheJihyeLee)

Στάθηκαν μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι με ανέκφραστο πρόσωπο. Επειτα βάδισαν προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση και εκεί έσφιξαν για ακόμη μια φορά τα χέρια καθισμένοι.

Στη συνομιλία ήταν παρόντες μόνο οι διερμηνείς, κάτι που στις ΗΠΑ αρκετοί σχολιαστές αντιμετώπισαν τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Δεν θα ήταν καλύτερο αν ο παρορμητικός Τραμπ είχε δίπλα του έναν έμπειρο αξιωματούχο για να τον συγκρατήσει από τα να δεχτεί κάτι που δεν θα έπρεπε; Αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε και αυτό.

2018-06-12T014104Z_469927006_RC1AFF8A54B0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA
(REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο Τραμπ ήταν, όπως πάντα αισιόδοξος, «θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε στους δημοσιογράφους.

«Ξεπεράσαμε παλιές προκαταλήψεις και εμπόδια» για να φτάσουμε και οι δύο ως εδώ, παρατήρησε στα κορεατικά αυτή τη φορά ο Κιμ.

2018-06-12T022727Z_1403498308_RC176683A3F0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA
Χειραψία και κατά την έναρξη των διευρυμένων διαπραγματεύσεων REUTERS/Jonathan Ernst)

Στη διευρυμένη συνάντηση παρακάθισαν ο καθένας με πέντε ανώτατους αξιωματούχους από τη χώρα του. Ανάμεσα σε αυτούς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ίσως τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρο του ΚΚ Βόρειας Κορέας και πρώην αρχηγό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας των επαφών του Κιμ με τον νοτιοκορέατη πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν και τώρα τον Τραμπ.

Με το βλέμμα στο εσωτερικό

Πριν από τη συνάντηση, σε ένα ελαφρά ανορθόγραφο tweet (ίσως από τον ενθουσιασμό και τη βιασύνη του) ο Τραμπ είχε παρουσιάσει σαν επιτυχία τον τερματισμό των βορειοκορεατικών πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών: «Τώρα όλοι αυτοί οι ειδήμονες που έλεγαν από την αρχή ότι κάνω λάθος δεν έχουν να πουν τίποτα!», θριαμβολόγησε.

Ο ίδιος φαίνεται πάντως να ενδιαφέρεται περισσότερο για το αμερικανικό κοινό. Μετά τη λήξη των συνομιλιών και πριν φύγει (κάπως εσπευσμένα) για τις ΗΠΑ πρόκειται να δώσει συνέντευξη στον Σον Χάνιτι του Fox, έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του.

Το ίδιο και ο Κιμ, γράφει ο Guardian, αν και με διαφορετικό τρόπο. Η επίσημη εφημερίδα του κόμματος «Ροντόνγκ Σινμούν» παρουσιάζει στο σημερινό φύλλο την χτεσινοβραδινή βόλτα του Κιμ στη Σιγκαπούρη.

1528735062094
Στην (προφανώς προσχεδιασμένη) βόλτα του στη μαρίνα της Σιγκαπούρης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέκυψε και αυτός στις σέλφι, ίσως την πρώτη του, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Βιβιάν Μπαλακρισνάν (αριστερά) και τον υπουργό Παιδείας Ονγκ Γε Κουνγκ

Είναι γενικά σπάνιο βορειοκορεατικό μέσο να γράφει για διεθνή γεγονότα και να παρουσιάζει την ευημερία άλλων ασιατικών χωρών.

Ισως ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε και τη γνωστή παρουσιάστρια της βορειοκορεατικής τηλεόρασης να θριαμβολογήσει και αυτή.

Η πρώτη αντίδραση ήταν μάλλον υποτονική. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 15:00 τοπική ώρα, αρκετές ώρες μετά τη συνάντηση, αλλά αναφέρθηκε μόνο στη βόλτα του Κιμ το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς βίντεο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...