400
Ενας από τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν όπως μπορούν στα πεζοδρόμια του Σαν Φρανσίσκο | EPA/ARLEEN NG

Σαν Φρανσίσκο: χιλιάδες οι άστεγοι στη σκιά των δισεκατομμυριούχων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 10:20
Ενας από τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν όπως μπορούν στα πεζοδρόμια του Σαν Φρανσίσκο
|EPA/ARLEEN NG

Σαν Φρανσίσκο: χιλιάδες οι άστεγοι στη σκιά των δισεκατομμυριούχων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 10:20

Κάποτε έμοιαζε με παράδοξο, σήμερα είναι σχεδόν κανονικότητα για τις πόλεις της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ που φιλοξενούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως το Σαν Φρανσίσκο. Η πυκνότητα των εκατομμυριούχων -ακόμη και δισεκατομμυριούχων- των νέων τεχνολογιών συναγωνίζεται εκείνη των αστέγων.

Είναι εύκολο να δεις αστέγους στο Σαν Φρανσίσκο. Πέρυσι, υπολογίζεται ότι ζούσαν στους δρόμους περίπου 8.000 άνδρες και γυναίκες (αύξηση 17% σε σχέση με το 2017). Αν προσθέσουμε σε αυτούς ανθρώπους σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης και φυλακές, ο συνολικός αριθμός ενδέχεται να ξεπερνά τους 10.000, επί συνολικού πληθυσμού 884.000 ανθρώπων στα όρια της πόλης.

Από μία άλλη άποψη δεν είναι εύκολο να τους δεις – το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό. Οι τουρίστες, γράφουν οι Times, σοκάρονται και απορούν βλέποντας ανθρώπους εν μέση οδώ να καπνίζουν κρακ και να φωνασκούν. Οι καταγγελίες για περιττώματα και σύριγγες στα πεζοδρόμια σε κάποιες γειτονιές μετριούνται πια σε δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο.

Οι κάτοικοι του παραδοσιακά φιλελεύθερου και προοδευτικού Σαν Φρανσίσκο δεν έχουν ενιαία στάση.

Πολλοί θέλουν να υπάρξει λύση, αλλά όχι αν αυτό σημαίνει να φτιαχτούν καταλύματα κοντά στις κατοικίες τους. Πρόσφατα η πρόταση να κατασκευαστεί κατάλυμα για 200 αστέγους έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες για τη δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο Λόντον Μπριντ. «Φτιάξ’ το στο δημαρχείο!» φώναζαν, διακόπτοντας την ομιλία της.

Δεν αποστρέφουν πάντως όλοι το βλέμμα από τη σκληρή πραγματικότητα της πόλης τους. Ο Λι Χέστερ με την κάμερα στα χέρια εδώ και έξι χρόνια ανεβάζει σε κανάλι στο YouTube βίντεο καταγράφοντας την επιδημία των αστέγων στην πόλη. Ενιωθε ότι το πρόβλημα μεγάλωνε όπως και η αδιαφορία για αυτό.

Οσο περνούν τα χρόνια τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα, εξηγεί στους Times. Προσθέτει ότι γίνεται όλο και πιο ορατό και πιο επικίνδυνο λόγω των συμμοριών και της απίστευτης ανοχής στη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και κάτω από τη μύτη των αστυνομικών.

Το όλο ζήτημα εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ο Ντόναλντ Τραμπ για να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς και ειδικά στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η εκλογική περιφέρεια της οποίας καλύπτει σχεδόν όλη την πόλη του Σαν Φρανσίσκο. «Τρομερή η κατάσταση στο Λος Αντζελες και την Καλιφόρνια. Οι αρχές να καθαρίσουν τις πόλεις, δεν μπορεί να τις αφήσουμε να πάνε κατά διαόλου» είχε πει.

Σε μια κίνηση μάλιστα που κινείται ανάμεσα στη μικροπολιτική και στη μικροπρέπεια, η κυβέρνηση θα καταγγείλει τον Δήμο Σαν Φρανσίσκο για παραβίαση των περιβαλλοντικών νόμων. Αυτό μετά τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ ότι οι άστεγοι προκαλούν προβλήματα με τις σύριγγες και τα περιττώματα που καταλήγουν στον ωκεανό!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...