275
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση της Κυριακής | REUTERS

Μόσχα: Χιλιάδες κόσμου απαίτησαν την απελευθέρωση συλληφθέντων διαδηλωτών

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 16:11
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση της Κυριακής
|REUTERS

Μόσχα: Χιλιάδες κόσμου απαίτησαν την απελευθέρωση συλληφθέντων διαδηλωτών

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 16:11

Περίπου 25.000 άτομα πήραν μέρος σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, την Κυριακή.

Οι συμμετέχοντες απαιτούσαν την απελευθέρωση διαδηλωτών που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις το καλοκαίρι, επειδή ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές φυλακίστηκαν στην διάρκεια των συγκεντρώσεων που έχουν γίνει από τον Ιούλιο κατά του αποκλεισμού υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τοπικές εκλογές, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας, αλλά και τις σκληρές ποινές φυλάκισης, που προκαλούν την δημόσια κατακραυγή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της ρωσικής Αντιπολίτευσης, μιλά στους συγκεντρωμένους

Μερικοί από τους συλληφθέντες σε προηγούμενες διαδηλώσεις καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, μεγαλύτερες των τεσσάρων ετών και άλλοι έχουν διωχθεί ποινικά για εγκλήματα όπως, η άσκηση βίας κατά αστυνομικών, προκαλώντας την αντίδραση μέρους της κοινής γνώμης.

Μετά από γενικευμένες αντιδράσεις, οι Αρχές άφησαν ελεύθερο τον 24χρονο ηθοποιό Πάβελ Ουστίνοφ, που είχε καταδικαστεί σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση για βιαιοπραγία κατά αστυνομικού σε μία διαδήλωση τον περασμένο μήνα.

Ο ίδιος λέει ότι συνελήφθη επειδή κοιτούσε το κινητό του και ήταν μακριά από τη διαδήλωση, για την οποία δεν γνώριζε καν ότι γινόταν.

Ο Πάβελ Ουστίνοφ βγαίνει από το δικαστήριο στη Μόσχα

Αλλοι έξι παραμένουν στη φυλακή με ποινές από δύο έως πέντε χρόνια. Ανάμεσά τους είναι ο Κίριλ Ζούκοβ, που φυλακίστηκε για τρία χρόνια, επειδή ακούμπησε το κράνος ενός αστυνομικού, και ο Κονσταντίν Κότοβ, που φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια επειδή συμμετείχε σε τέσσερις διαδηλώσεις που δεν είχαν άδεια.

Σε μία απρόσμενη κίνηση, δεκάδες ιερείς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, υπέγραψαν επιστολή, με την οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατουμένων. «Τα δικαστήρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο καταστολής των διαφωνούντων», γράφουν στην επιστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...