334
Η δημοσιογράφος της εκπομπής «60 minutes» του CBS παίρνει συνέντευξη από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία | REUTERS

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Η επιθετικότητα του Ιράν θα διαλύσει την παγκόσμια οικονομία»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 14:21
Η δημοσιογράφος της εκπομπής «60 minutes» του CBS παίρνει συνέντευξη από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία
|REUTERS

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Η επιθετικότητα του Ιράν θα διαλύσει την παγκόσμια οικονομία»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 14:21

Ενας πόλεμος με το Ιράν θα εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη, τα οποία «δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας» και θα διαλύσει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας στην αμερικανική εκπομπή «60 Minutes» του CBS.

Η επιθετικότητα του Ιράν πρέπει να περιοριστεί, τόνισε ο πρίγκιπας, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές της χώρας του με drones. Την ευθύνη ανέλαβαν οι οι υεμενίτες αντάρτες Χούτι, όμως τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης απάντησε ότι τα σχόλια του πρίγκιπα «ντροπιάζουν τους Σαουδάραβες».

Ο μπιν Σαλμάν ρωτήθηκε επίσης για τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, και απάντησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, καθώς οι δολοφόνοι του εργάζονταν για την σαουδαραβική κυβέρνηση, όμως δεν την διέταξε ο ίδιος, ούτε γνώριζε κάτι για αυτήν.

Οσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα του εμφυλίου στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την κυβερνητική συμμαχία, ενώ το Ιράν τους αντάρτες Χούτι, ο μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να βρεθεί λύση και να τελειώνει ο πόλεμος, που έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή.

Μετά τις ταπεινωτικές ήττες που έχει υποστεί η συμμαχία από τους Χούτι τις τελευταίες ημέρες, ο πρίγκιπας τόνισε ότι ελπίζει σε μία πολιτική λύση στο ζήτημα και καλωσορίζει την ανακοίνωση των Χούτι για κατάπαυση πυρός.

Η σθεναρή αντίσταση που έχουν συναντήσει οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη εδώ και τέσσερα χρόνια δεν ήταν κάτι που περίμενε ο πρίγκιπας και αυτός φαίνεται πως είναι και ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC, που ώθησαν την κυβέρνηση της χώρας να μην απαντήσει με πολεμικά μέσα στην επίθεση στις πετρελαιοπηγές της.

Τέλος, στη συνέντευξη ο διάδοχος του θρόνου είπε ότι έχει δώσει εντολή να διερευνηθούν οι κατηγορίες για βασανιστήρια που έχουν υποστεί γυναίκες ακτιβίστριες στις φυλακές και πρόσθεσε ότι μπορεί κάποιοι νόμοι να είναι αναχρονιστικοί και να μην συμφωνεί μαζί τους, αλλά πρέπει να τηρούνται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...