400
Το πλοίο που έπληξαν οι Ουκρανοί το χρησιμοποιούσαν οι ρώσοι εισβολείς ως προκεχωρημένο φυλάκιο | web

Ρωσικό πλοίο στον Δνείπερο έπληξαν με πύραυλο οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 19:35
Το πλοίο που έπληξαν οι Ουκρανοί το χρησιμοποιούσαν οι ρώσοι εισβολείς ως προκεχωρημένο φυλάκιο
|web

Ρωσικό πλοίο στον Δνείπερο έπληξαν με πύραυλο οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 19:35

Την πληροφορία ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν με πύραυλο ένα μικρό φορτηγό πλοίο που είχε προσαράξει στην όχθη του ποταμού Δνείπερου, κοντά στη Χερσώνα, αναμετέδωσε η Corriere della Sera. Το πλοίο, έγραψε, το χρησιμοποιούσαν οι εισβολείς ως προκεχωρημένο φυλάκιο, έτσι ενδέχεται κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού να βρίσκονταν επάνω του την ώρα του πυραυλικού χτυπήματος.

Περνώντας σε άλλο επίπεδο, το μιλανέζικο μέσο αναφέρθηκε στην εκτίμηση του CNN ότι, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι παράγουν κατά μέσον όρο 250.000 βλήματα Πυροβολικού κάθε μήνα και ότι από αυτά χρησιμοποιούν περί τις 10.000 καθημερινώς στον πόλεμο, ενώ οι Ουκρανοί ρίχνουν μόλις 2.000 βλήματα. Η διαφορά μεταξύ των αντιμαχομένων μεγαλώνει αν συνυπολογιστεί ότι στη Μόσχα καταφθάνουν συνεχώς και αποστολές πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Ενώ η Μόσχα έχει κινητοποιήσει μια πραγματική πολεμική βιομηχανία, σχολίασε η Corriere, οι Δυτικοί φαίνεται ότι έχουν μείνει πολύ πίσω και δεν μπορούν να υποστηρίξουν το Κίεβο με επαρκείς προμήθειες. Οι προσπάθειες για να καλύψουν τη διαφορά χαρακτηρίζονται από βραδύτητα, ενώ το Πεντάγωνο θεωρεί ότι μπορεί να παράγει αυτό 100.000 βλήματα τον μήνα, αλλά μόνο στο τέλος του 2025.

Η ιταλική ανταπόκριση από το μέτωπο και από τα επιτελεία έκλεισε με την επισήμανση ότι οι επικεφαλής των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατέθεσαν στο Κογκρέσο ότι χωρίς μεγάλη και ταχεία υποστήριξη από πλευράς Δυτικών η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να αποτρέψει την περαιτέρω προέλαση του εχθρού στο έδαφός της.

Τι έγινε στο ποτάμι

Την περασμένη Δευτέρα, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας πραγματοποίησε χτύπημα σε εμπορικό πλοίο που κατείχαν οι Ρώσοι και ήταν προσαραγμένο στις εκβολές του Δνείπερου εδώ και μήνες (από το περυσινό καλοκαίρι). Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι το σκάφος χρησιμοποιήθηκε ως βάση των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν την ουκρανική εκδοχή.

Το εν λόγω πλήγμα είναι το τελευταίο σε έναν μακρύ κατάλογο ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά πλοία κάθε τύπου και είδους. Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς Βρετανίας, η ουκρανική ικανότητα στη θάλασσα έχει ωθήσει το ρωσικό Ναυτικό να εγκαταλείψει τη δυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, συνεπώς είναι διασφαλισμένη η κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων από και προς το λιμάνι της Οδησσού.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα ρωσικά κρατικά media ανέφεραν ότι ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν νέο διοικητή, τον ναύαρχο Αλεξάντρ Μωυσέεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...