572
Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιούνιο | ALEXANDRO BELTES / ΕΡΑ

O Ρέγκλινγκ μας έδωσε €15 δισ. και είπε: «Αποδείξτε τώρα ότι μπορείτε να επιβιώσετε»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2018, 19:01
Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιούνιο
|ALEXANDRO BELTES / ΕΡΑ

O Ρέγκλινγκ μας έδωσε €15 δισ. και είπε: «Αποδείξτε τώρα ότι μπορείτε να επιβιώσετε»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2018, 19:01

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6 Αυγούστου την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα 9,5 δισ. ευρώ από αυτό το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του «μαξιλαριού» ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους.

Ετσι το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα φθάσει στα 24 δισ. ευρώ συνολικά και θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους για διάστημα 22 μηνών έπειτα από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου εφέτος.

«Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό αποτέλεσμα της τελικής αξιολόγησης στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποδίδει καρπούς. Το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, στη μεταρρύθμιση των δημοσίων εσόδων και στην επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θέλουμε αποδείξεις!»

«Από το 2012, το ΕΤΧΣ και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ

Μετά την εκταμίευση των 15 δισ., η οικονομική ενίσχυση του ESM προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος ανέρχεται σε 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 86 δισ. που ήταν αρχικά διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

«Πλέον χρήμα από τις αγορές»

Μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την εκταμίευση «τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου και προς το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τώρα έχει ένα ισχυρό «μαξιλάρι» για να εξομαλύνει την επιστροφή της στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

«Η τελευταία πράξη του δράματος»

Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος, από το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση: «Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος σηματοδοτεί και την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τώρα μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Εχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά και επιτέλους μία νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία.»

«Η πραγματική οικονομία χωρίς χρήμα»

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε τις εξελίξεις στο χρηματοδοτικό επίπεδο: «Η συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι και αυτή μια αυταπάτη του κ. Τσίπρα» είπε. Επισήμανε κιόλας ορισμένες παραμέτρους: τη φορολογική κόπωση των πολιτών, τις πάντα υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τη συνέχιση του «σκούπισματιος» των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου. Και ακόμη ότι από την τελευταία δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, ούτε 1 ευρώ δεν θα πέσει στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τη διακηρυγμένη κομματική θέση ότι «η επόμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...