312
Το πυρηνικό εργοστάσιο Neckarwestheim, ένα από τα τρία που παραμένουν σε λειτουργία στη Γερμανία | EPA/RONALD WITTEK

«Πυρηνική ενέργεια;» – «Ναι, ευχαριστώ», ετοιμάζονται να πουν οι Γερμανοί!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 11:45
Το πυρηνικό εργοστάσιο Neckarwestheim, ένα από τα τρία που παραμένουν σε λειτουργία στη Γερμανία
|EPA/RONALD WITTEK

«Πυρηνική ενέργεια;» – «Ναι, ευχαριστώ», ετοιμάζονται να πουν οι Γερμανοί!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 11:45

Ακόμα και τη λύση να παραμείνουν σε λειτουργία τα πυρηνικά τους εργοστάσια, σκέφτονται οι Γερμανοί, που είναι εδώ και χρόνια κάθετα αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια.

Ομως, η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ο, κατά γενική ομολογία, δύσκολος χειμώνας που έρχεται, αναγκάζουν ακόμα και τους Πράσινους, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, και να δεχθούν να μην κλείσουν οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί στο τέλος του χρόνου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η ενέργεια που παράγουν τα τρία εργοστάσια αποτελεί το 6% του συνόλου στη χώρα, ποσοστό καθόλου αμελητέο, τη στιγμή που η ροή του φυσικού αερίου από την Gazprom είναι δραστικά μειωμένη και άγνωστο το πότε θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αρχηγός των Πρασίνων μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ και υπουργός Οικονομίας, είπε ότι δεν αποκλείει πια το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε λειτουργία οι πυρηνικοί σταθμοί, υπό προϋποθέσεις.

Ο υπουργός είπε στο RTL ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που θα λάβει η χώρα για την ενεργειακή κρίση.

Η Γερμανία θα προχωρήσει σε «στρες τεστ» για την ενέργεια λαμβάνοντας υπόψιν μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το φυσικό αέριο και το ρεύμα, όπως η παλαιότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία, οι βροχοπτώσεις στις Αλπεις κλπ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών και αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών, είπε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι: «Δεν θα είναι για πολλά χρόνια, αλλά ίσως πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια, το 2024, για παράδειγμα».

Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, με περιορισμένη διαθεσιμότητα αερίου, αύξηση των τιμών, «δελτίο» στην ενέργεια, περιορισμούς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι Πράσινοι θα πρέπει να συμφωνήσουν να μην εφαρμόσουν μία θεμελιώδη αρχή τους, αν τελικά παραταθεί η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τους Times, σημείωσαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαιολογία ότι το κάνουν για να δείξουν αλληλεγγύη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...