299
Η Γκρέτα, ως Πρόσωπο της Χρονιάς, στο εξώφυλλο του Time που σημειώνει: η δύναμη της νιότης | Time/CreativeProtagon

Το Time ανακήρυξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσωπο της χρονιάς για το 2019

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 15:15
Η Γκρέτα, ως Πρόσωπο της Χρονιάς, στο εξώφυλλο του Time που σημειώνει: η δύναμη της νιότης
|Time/CreativeProtagon

Το Time ανακήρυξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσωπο της χρονιάς για το 2019

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 15:15

Αναμενόμενη επιλογή. Αλλά σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία που ενέπνευσε και δίχασε, που κινητοποίησε εκατομμύρια νέους, και επιτέθηκε στους πολιτικούς στον αγώνα της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2019.

Συμπτωματικά, η αεικίνητη Γκρέτα την Τετάρτη επιτέθηκε εκ νέου κατά των πολιτικών ηγεσιών, αυτή τη φορά από το βήμα της Συνόδου για το Κλίμα στη Μαδρίτη (εδώ).

Η συντακτική ομάδα του Time, που παραδοσιακά ανακηρύσσει το πρόσωπο κάθε χρονιάς από το 1927 –πρώτος ήταν ο πιονιέρος της αεροπλοΐας Τσαρλς Λίντμπεργκ που είχε πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό– δεν δυσκολεύτηκε να αιτιολογήσει την απόφασή της για το πρόσωπο της Γκρέτα.

«Η Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα εγκαταλείποντας το σχολείο: αρχίζοντας τον Αύγουστο του 2018, πέρασε τις ημέρες της έχοντας στρατοπεδεύσει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, κρατώντας ένα μήνυμα γραμμένο με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο που έγραφε “Skolstrejk för klimatet”, σχολική απεργία για το κλίμα. Στους επόμενους 16 μήνες, απευθύνθηκε στους ηγέτες των εθνών στον ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Πάπα, τσακώθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ενέπνευσε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019, σε αυτό που έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην ανθρώπινη ιστορία», έγραψε μεταξύ άλλο στο κεντρικό του άρθρο το ιστορικό αμερικανικό περιοδικό.


Και συνέχισε: «Η εικόνα της βρίσκεται σε τοίχους και σε κοστούμια για το Χάλογουιν και το όνομά της έχει μπει δίπλα σε κάθε τι, από ποδήλατα μέχρι σκαραβαίους. Η Μάργκαρετ Ατγουντ τη συνέκρινε με την Ιωάννα της Λωραίνης. Και αφού διαπίστωσαν μια εκατονταπλάσια χρήση, οι λεξικογράφοι του Collins Dictionary, ονόμασαν την πρωτοπόρο ιδέα της Τούνμπεργκ, την κλιματική απεργία, ως λέξη της χρονιάς»