516
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εν λόγω ομάδα ανήκει σε γκρουπ 45-50 αντιεξουσιαστών που πρωτοστατούν σε αντίστοιχα βίαια επεισόδια και αλλάζουν διαρκώς ονόματα στις ομάδες κρούσης | YouTube

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη Μπουραντώνη

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 11:46
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εν λόγω ομάδα ανήκει σε γκρουπ 45-50 αντιεξουσιαστών που πρωτοστατούν σε αντίστοιχα βίαια επεισόδια και αλλάζουν διαρκώς ονόματα στις ομάδες κρούσης
|YouTube

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη Μπουραντώνη

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 11:46

Νέα στοιχεία για τους –ταυτοποιηθέντες– δράστες της επίθεσης στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), Δημήτρη Μπουραντώνη, έρχονται στο φως στη δημοσιότητας, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη σύλληψή τους.

Ως γνωστόν (εδώ) πρόκειται για οκτώ άτομα (επτά άνδρες και μία γυναίκα) εκ των οποίων πέντε είναι φοιτητές, ενώ για ορισμένους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», υπάρχουν υπόνοιες και ενδείξεις για συμμετοχή στην επιδρομή στις αρχές Δεκεμβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου για «Τα ΝΕΑ», για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, πέρα από δύο σημαντικές μαρτυρίες –ενός καθηγητή και ενός υπαλλήλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου– βάσει των οποίων αναγνωρίστηκαν οι φοιτητές που συμμετείχαν στην επίθεση, σε προγενέστερο στάδιο (πριν φορέσουν τις κουκούλες), έγιναν σαρώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ευρύτερη περιοχή της ΑΣΟΕΕ όπου φαίνεται να πραγματοποίησαν κλήσεις ορισμένα από τα κινητά των νεαρών.

Ακολούθως, υπήρξε υποκλοπή συνομιλιών των δραστών με συγγενείς τους, στις οποίες καταγράφονται προτροπές των οικείων τους για να «μην μπλέξουν ξανά μετά την επιδρομή στο γραφείο του πρύτανη» και αναφορές των ιδίων για την παρακολούθησή τους από την ΕΛ.ΑΣ. Στοιχεία αντλήθηκαν και από κάμερες γύρω από το ίδρυμα.

Οπως προαναφέρθηκε, για ορισμένους εκ των ταυτοποιηθέντων για την επίθεση στον πρύτανη Μπουραντώνη,  υπάρχουν υπόνοιες και ενδείξεις ότι ενδέχεται να συμμετείχαν στην επιδρομή στις αρχές Δεκεμβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού.

Στην καταδρομική επίθεση στον Κολωνό είχαν τραυματιστεί πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, σε αστυνομικό εξοπλισμό και σε όχημα ιδιώτη.

Για την επίθεση έχει ήδη συλληφθεί μια 22χρονη που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί εκ των ατόμων που εμπλέκονται στην εισβολή στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας σε κτίριο του ΕΜΠ και στην Πολυτεχνειούπολη παραμονές της 17ης Νοεμβρίου. Τότε είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 91 ατόμων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αλλοδαποί.

Τέλος, τουλάχιστον δύο εκ των δραστών της επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ, έχουν κατηγορηθεί και συλληφθεί για συμμετοχή σε καταλήψεις στο Κουκάκι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση στο γραφείο του πρύτανη και τη δημόσια διαπόμπευση του κ. Μπουραντώνη είχε αναλάβει  η «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης» με την προκήρυξη όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων».

Ακολούθησε και νέο κείμενο, με αφορμή τις αντιδράσεις για την εικόνα του πρύτανη με κρεμασμένη στον λαιμό  του την ταμπέλα όπου αναγράφονται συνθήματα υπέρ των καταλήψεων. «Δεν θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιοποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης», έγραφαν με περίσσιο θράσος.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εν λόγω ομάδα ανήκει σε γκρουπ 45-50 αντιεξουσιαστών που πρωτοστατούν σε αντίστοιχα βίαια επεισόδια και αλλάζουν διαρκώς ονόματα στις ομάδες κρούσης.

Ο φάκελος της υπόθεσης του ΟΠΑ υπεβλήθη στον εισαγγελέα και ο ανακριτής έστειλε κλήσεις για απολογία (αναμένεται να γίνουν μέσα τις επόμενες μέρες).

Σημειώνεται ότι οι δράστες είχαν επικηρυχθεί με 100.000 ευρώ χωρίς ωστόσο αυτό να συμβάλει –όπως τουλάχιστον λένε στελέχη της Κατεχάκη– στην αποκάλυψή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...