443
|

Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 09:14

Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 09:14

Ηταν μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, στα τέλη Οκτωβρίου: μια δυστυχώς συνηθισμένη επίθεση βανδάλων στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) Δημήτρη Μπουραντώνη είχε «αναβαθμιστεί» σε δημόσια διαπόμπευσή του με τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας του με μια επιγραφή «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Αυτή η διαπόμευση –και δυστυχώς όχι οι βανδαλισμοί– είχαν προκαλέσει την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και της ΕΛ.ΑΣ., η οποία επικήρυξε τους δράστες με 100.000 ευρώ. Τελικά, οι δράστες αυτής της επίθεσης στον κ. Μπουραντώνη ταυτοποιήθηκαν από τις διωκτικές αρχές:

Πρόκειται για οκτώ νεαρούς οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα: εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, διά παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού.

Η επίθεση στο γραφείο του πρύτανη την 29η Οκτωβρίου εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι δράστες είχαν επιτεθεί στον πρύτανη και τον αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Δράκο μέσα στο γραφείο του κ. Μπουραντώνη, όπου αφού διέλυσαν τα πάντα, αποχώρησαν ανενόχλητοι.

Κίνητρο της καταδρομικής επίθεσης αποτελούσαν αιτήματα υπέρ των καταλήψεων (μαθητικών ή φοιτητικών).

Οι βάνδαλοι έφθασαν στο σημείο να πιάσουν από τον λαιμό τον πρύτανη, βρίζοντας και απειλώντας τον, ενώ του πέρασαν και μία ταμπέλα στον λαιμό με γραμμένο πάνω σύνθημα υπέρ των καταλήψεων.

Η εικόνα της ντροπής έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ως πειστήριο της… «επιτυχίας» των τραμπούκων.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, συνεχάρη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των δραστών.

Σε ανάρτηση της στο Τwitter, η υπουργός Παιδείας έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία και τον πολιτικό της προϊστάμενο, γράφοντας : «Η βία & η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Προχωράμε δυναμικά για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με ρυθμίσεις όπως η ελεγχόμενη είσοδος & η θέσπιση Ομάδας Προστασίας Παν/κού Ιδρύματος».

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, οι οκτώ νεαροί δεν έχουν συλληφθεί ακόμη.

Η προκαταρκτική εξέταση υποβλήθηκε στην Εισαγγελία και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αναμένεται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι ταυτοποιηθέντες είναι επτά άνδρες και μία γυναίκα, εκ των οποίων οι έξι φοιτητές.

Ολοι τους ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ ορισμένοι, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για καταλήψεις και επεισόδια.

Οσον αφορά την επικήρυξη των 100.000 ευρώ, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα, καθώς η εξιχνίαση της υπόθεσης επιτεύχθηκε από τη μεθοδική και στοχευμένη έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...