1315
Ο σταθμός τρένων Saint Lazare στο Παρίσι άνοιξε και πάλι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική | REUTERS/Charles Platiau

Πώς «άνοιξαν» τη Δευτέρα οι άλλες χώρες της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 15:43
Ο σταθμός τρένων Saint Lazare στο Παρίσι άνοιξε και πάλι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική
| REUTERS/Charles Platiau

Πώς «άνοιξαν» τη Δευτέρα οι άλλες χώρες της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 15:43

Με δειλά βήματα προσπαθούν να επιστρέψουν όλες οι χώρες της Ευρώπης στην καθημερινότητα που ίσχυε πριν την πανδημία. Ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα, τις δυνατότητες του συστήματος υγείας της κάθε χώρας, τις ανάγκες των πολιτών και πολλές άλλες παραμέτρους, η κάθε κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για να ανοίξουν υπό όρους σχολεία, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες, να επιτραπούν οι μετακινήσεις κ.λπ.

Γαλλία

Επειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, το κομμωτήρια, τα καταστήματα ρούχων, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν και πάλι Δευτέρα. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά.

Τα δημοτικά σχολεία, τα οποία θεωρητικά άνοιξαν και πάλι σήμερα, υποδέχθηκαν λίγους μαθητές, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες απόστασης ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.

Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής, παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.

Βέλγιο

Η πλειονότητα των καταστημάτων άνοιξε και πάλι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόσταση, ενώ παντού ισχύει ισχυρή συστάση για χρήση μάσκας. Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.

Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.

Από χθες, κάθε οικογένεια μπορεί να δεχθεί μέχρι τέσσερις προσκεκλημένους στο σπίτι της.

Τα σχολεία δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.

Ολλανδία

Επαναλειτουργούν εν μέρει από τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Ανοιχτές είναι οι σχολές οδηγών, τα κομμωτήρια, οι βιβλιοθήκες, όλα με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

Σε μικρά «θερμοκήπια» απολαμβάνουν το γεύμα τους οι πελάτες σε εστιατόριο του Αμστερνταμ, REUTERS/Eva Plevier

Ανοιχτά και εστιατόρια που μπορούν να παρέχουν απόλυτη απομόνωση στους πελάτες τους.

Ελβετία

Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, επαναλειτουργούν και πάλι από τη Δευτέρα, με μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη.

Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες επίσης ανοίγουν, τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.

Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.

Ισπανία

Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από τη Δευτέρα να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων. Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.

Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη ούτε τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την πανδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.

Ωστόσο η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε τις προπονήσεις από την Παρασκευή και η αντίπαλός, της Ρεάλ Μαδρίτης, ξεκινά σήμερα.

Το σέρφινγκ στην παραλία Μπαρτσελονέτα της Βαρκελώνης επιτρέπεται, REUTERS/Nacho Doce

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε χθες από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή, γιατί ο ιός καραδοκεί».

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστά. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει απόψε μια χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη Βρετανία τα οποία επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου.

Με περισσότερους από 31.000 θανάτους και μια κατάσταση που παραμένει κρίσιμη, πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη θα επιτρέπεται στους πολίτες  δραστηριότητες σε μεγάλους υπαίθριους χώρους για άθληση ή περίπατο, το άνοιγμα των οικοδομικών εργασιών και των βιομηχανιών. Συνιστάται στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων τομέων να μεταβαίνουν στην εργασία τους με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή ποδήλατα.

Αν η μείωση των περιπτώσεων κορονοϊού συνεχιστεί με την ίδια πορεία, την 1η Ιουνίου ανοίγουν σχολεία, καταστήματα και χώροι εστίασης.

Η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν επεκτείνει το lockdown τους έως τις 28 Μαΐου και αξιωματούχοι και από τα τρία έθνη, δήλωσαν ότι δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεών τους και της Ντάουνινγκ Στριτ για τα νέα μέτρα και ότι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν το μήνυμα «μένουμε σπίτι» στους πολίτες τους.

Ιταλία

Μπορεί τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου. Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βόλτα με τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις στη γέφυρα Ponte Sant’Angelo στη Ρώμη, REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής και τα κομμωτήρια.

Γερμανία

Το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στο εξής στην περιοχή του Μεκλεμβούργου (βόρεια) όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν το Σάββατο. Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Μπορεί η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση να παραμένουν σε ισχύ, όμως η περισσότερα καταστήματα κάτω των 800 τ.μ. ξανάνοιξαν από τις 20 Απριλίου.

Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους , όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Τα σχολεία σε ορισμένα κρατίδια είχαν ανοίξει από τις 4 Μαϊού.

Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης ανοίγουν υπό αυστηρούς όρους, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, η Γερμανία μπορεί να άνοιξε νωρίτερα από τις άλλες χώρες, όμως είναι και η πρώτη που εμφάνισε αύξηση στον ρυθμό μετάδοσης της νόσου (το γνωστό πλέον R0).

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πρόσφατη αύξηση του αναπαραγωγικού ρυθμού, αλλά η υψηλότερη τιμή, δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα.

Γυμναστήριο που άνοιξε τη Δευτέρα στην Κολονία, REUTERS/Thilo Schmuelgen

Το Ινστιτούτο Robert Koch για τον έλεγχο των νοσημάτων ανακοίνωσε ότι το R0 έχει αυξηθεί στο 1,1 και πώς όταν η τιμή ξεπερνά το 1, σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και τα κρατίδια συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό επαναφοράς των μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο, σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Αυστρία

Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.

Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.

Πολωνία

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν και πάλι τη Δευτέρα, όμως οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους.

Η πλειονότητα ων νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, αν και επιτρεπόταν να ξανανοίξουν από τις 6 Μαΐου, παραμένουν κλειστά.

Σκανδιναβικές χώρες

Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν και πάλι στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.

Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Καταστήματα ένδυσης λειτουργούν και πάλι στην Κοπεγχάγη, Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe via REUTERS

Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, άνοιξε και πάλι όλες τις τάξεις, με κανόνες υγιεινής και απόστασης. Ομοίως για τις σχολές οδηγών.

Τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.

Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν από τις 4 Μαΐου.

Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.

Βαλκάνια

Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων άνοιξαν τη Δευτέρα. Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.

Στη Σερβία, τα νηπιαγωγεία θα υποδέχθηκαν από τη Δευτέρα τα παιδιά.

Τα εμπορικά κέντρα ξανάνοιξαν στις 8 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια στις 4.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...