433
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζει την εκθεση κατά τη συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ψαλιδίζει στο 1,9% η ΤτΕ την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2019, 11:23
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζει την εκθεση κατά τη συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ψαλιδίζει στο 1,9% η ΤτΕ την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2019, 11:23

Αναθεώρηση επί τα χείρω για την ανάπτυξη και κινδύνους στον ορίζοντα της οικονομίας προβλέπει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2019 η ανάπτυξη θα τρέξει με 1,9%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3% που είχε γίνει μόλις τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ το 2018 αυξήθηκε κατά 1,9% έναντι 2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Ο προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, ενώ η Κομισιόν έχει δώσει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% το 2019.

Παράλληλα, η έκθεση της ΤτΕ  επισημαίνει μια σειρά κινδύνων για την ελληνική οικονομία, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Μεταξύ τους είναι η επιβράδυνση στην ευρωζώνη, λόγω και του Brexit, αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Ο κυριότερος δημοσιονομικός κίνδυνος από τους προερχόμενους από το εγχώριο περιβάλλον συνδέεται με την ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται να αποφάσεις οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων.

Και τούτο διότι η πρόσθετη δαπάνη δρα επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγεί στην αναθεώρηση προς τα άνω της συνταξιοδοτικής δαπάνης και τροφοδοτεί αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στους εγχώριους κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας περιλαμβάνονται επίσης η υψηλή φορολόγηση και γενικότερα το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και τυχόν ανάκληση μεταρρυθμίσεων ή καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

Τέλος, το 2019 αποτελεί για την Ελλάδα έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς η χώρα εισέρχεται στον εκλογικό κύκλο. Ετσι η επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η εντονότερη δημοσιονομική επέκταση ενισχύουν την οικονομική αβεβαιότητα.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το ποσοστό τους στο σύνολο των δανείων, αν και μειούμενο, παραμένει εξαιρετικά υψηλό (τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 45,4%, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ-28 που διαμορφώνεται μόλις στο 4%).

Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί στα 34,1 δισ. ευρώ έως τέλος του 2021 (21,2%).

Σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Στουρνάρας είχε επισημάνει εξάλλου ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ έως το 2022. Το ψαλίδισμα της –ήδη ανεπαρκούς- ανάπτυξης κάνει όλο και πιο δύσκολο τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Όλα αυτά ενώ έρχονται και από την ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία που δείχνουν κάμψη του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο, στασιμότητα στην αύξηση των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ, μείωση του τζίρου στα πολυκαταστήματα και σε όλους τους κλάδους της αγοράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...