209
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνουν με συνεχείς δηλώσεις τη διεκδικητικότητα της Τουρκίας | REUTERS/Denis Balibouse

Προχωρούν στο σχέδιό τους οι Τούρκοι: για νησιά με «ακαθόριστη κυριαρχία» μιλά ο Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 11:11
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνουν με συνεχείς δηλώσεις τη διεκδικητικότητα της Τουρκίας
|REUTERS/Denis Balibouse

Προχωρούν στο σχέδιό τους οι Τούρκοι: για νησιά με «ακαθόριστη κυριαρχία» μιλά ο Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 11:11

Ο Ερντογάν προχωρά σταθερά στο σχέδιό του με την ανοικτή -πια- αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δια του υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτει (ξανά) ζήτημα  «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη (από την οποία αποκλείστηκε -κατόπιν προφανής παρέμβασης των Τούρκων η χώρα μας), ο τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για νησιά με ακαθόριστη κυριαρχία, ζητώντας οι εκκρεμότητες αυτές να μπουν συνολικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, ώστε όπως με νόημα σημείωσε, να μην υπάρξουν «νέα Ιμια».

«Υπάρχουν νησιά των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές, για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση Καρντάκ (Ιμια), για αυτό τον λόγο συζητάμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Από τις προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου δεν θα μπορούσε να λείψει ο αγωγός Εastmed, το φιλόδοξο τριμερές project Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για να περάσει ο αγωγός, παρατήρησε ο Τσαβούσογλου, πρέπει να πάρουν την άδειά μας, αφού θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. «Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο», διεμήνυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...