546
Ελεγχοι συνεργείων του ΕΟΔΥ για κορονοϊό | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόβλεψη-σοκ του ΑΠΘ για 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο!

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 12:17
Ελεγχοι συνεργείων του ΕΟΔΥ για κορονοϊό
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόβλεψη-σοκ του ΑΠΘ για 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο!

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 12:17

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο προσεχές διάστημα, αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα, προβλέπει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την ώρα που και ο αναπληρωτής του Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνει λόγο για την πιθανότητα 500 κρουσμάτων ημερησίως εντός των προσεχών ημερών.

Συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει ότι τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2.000!

Οπως εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Τόνισε επίσης, πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, λέγοντας πως φρένο στον ιό βάζουν και μέτρα όπως η τηλεργασία, που πρέπει να ενταθεί.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή συσκευής στο τμήμα του ΑΠΘ, η οποία, όπως είπε, δύναται να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Οπως εξήγησε, όταν η εν λόγω συσκευή βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

«Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κορονοϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε αυτές οι συσκευές να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, υποστήριξε, ότι θα ήταν καλό να μπουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις.

Μαγιορκίνης: Τις επόμενες ημέρες ίσως έχουμε 500 κρούσματα την ημέρα

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και 500 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, εκτίμησε από την πλευρά του ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα, υπενθυμίζοντας την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200».

Κληθείς να σχολιάσει το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων την Τετάρτη, το μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο καθηγητής τόνισε ότι η επιδημία του κορονοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, καθώς εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ερωτηθείς για τα σχολεία, είπε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...