410
Εξετάσεις για ανίχνευση κορονοϊού στους κατοίκους της Νάξου από τις κινητές ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στις 25 Οκτωβρίου | ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα έκανε «πορτοκαλί» τη Νάξο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 29 Οκτωβρίου 2020, 16:26
Εξετάσεις για ανίχνευση κορονοϊού στους κατοίκους της Νάξου από τις κινητές ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στις 25 Οκτωβρίου
|ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα έκανε «πορτοκαλί» τη Νάξο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 29 Οκτωβρίου 2020, 16:26

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νάξο τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετά άτομα, που συμμετείχαν σε προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με το naxostimes.gr. Ως αποτέλεσμα το νησί βρέθηκε σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3, δηλαδή έγινε πορτοκαλί στον χάρτη υγειονομικής προστασίας.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 53 άτομα από τη Νάξο, τα οποία επισκέφτηκαν την Παναγία Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα.

Η εκδρομή ξεκίνησε από το νησί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου με προορισμό την Αθήνα, όπου οι ταξιδιώτες από τη Νάξο παρέμειναν για ένα βράδυ.

Ακολούθως, η διαδρομή συνεχίστηκε οδικώς μέχρι τη Νεάπολη Βοιών και στη συνέχεια έφτασαν στα Κύθηρα με καραβάκι. Μάλιστα, δεν ήταν μόνο οι 53 προσκυνητές από τη Νάξο, αλλά και άλλοι, που ξεκίνησαν την εκδρομή τους από την Αθήνα.

Οι εκδρομείς επέστρεψαν στη Νάξο ύστερα από τέσσερις ημέρες.

Σε τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ τις επόμενες ημέρες στο νησί, διαγνώστηκαν αρκετά νέα περιστατικά, μεταξύ των οποίων και μία πενταμελής οικογένεια που συμμετείχε στο ταξίδι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί είναι ακόμα αυτοί που συμμετείχαν στην προσκυνηματική εκδρομή και είτε έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό είτε έχουν τα συμπτώματα και μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Από την πλευρά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει στο Protagon ότι «δεν έχει αποδειχθεί μέχρι αυτή τη στιγμή ότι η συγκεκριμένη εκδρομή έχει προκαλέσει συρροή κρουσμάτων, όμως είναι κάτι για το οποίο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το τμήμα ιχνηλάτησης».

Χωρίς άδεια η εκδρομή

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει σχετικά με τον ρόλο του Μητροπολίτη Παροναξίας και το εάν είχε δώσει την άδειά του στον ιερέα που διοργάνωσε την εκδρομή.

Ο ίδιος, πάντως, βάζει τέλος στη φημολογία και στα όσα ακούγονται σχετικά με «άδεια που δόθηκε από το Μητροπολίτη Καλλίνικο για την πραγματοποίηση της εκδρομής», δηλώνοντας κατηγορηματικά σε ανακοίνωσή του ότι «ουδεμία άδεια πραγματοποιήσεως προσκυνηματικής ή άλλου τύπου ομαδικής εκδρομής Ενορίας ή άλλου εκκλησιαστικού φορέα ή προσώπου έχει δοθεί, από την έναρξη της πανδημίας (δηλαδή αρχές Μαρτίου 2020) μέχρι σήμερα (28 Οκτωβρίου 2020)».

Η πρώτη συρροή από θρησκευτικό τουρισμό

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη συρροή κρουσμάτων στη χώρα μας προήλθε από προσκυνητές από την Ηλεία που είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ (εδώ).

Το γεγονός είχε εκτοξεύσει στις 5 Μαρτίου τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων του κορονοϊού στα 31, με 22 νέα παραστατικά, όταν τις προηγούμενες ημέρες καταγράφονταν μόνο επτά κρούσματα ανά ημέρα.

Μάλιστα, και ο πρώτος νεκρός από κορονοϊό στην Ελλάδα ήταν ένας 66χρονος που συμμετείχε στην προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους (εδώ) και άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...