411
Από την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών στις Καρυές από την Ιερά Κοινότητα του Άγιου Όρους | Τwitter/@NikosDendias

Στο Αγιο Ορος ο Δένδιας: Η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και βοήθειας

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:23
Από την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών στις Καρυές από την Ιερά Κοινότητα του Άγιου Όρους
|Τwitter/@NikosDendias

Στο Αγιο Ορος ο Δένδιας: Η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και βοήθειας

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:23

Περιπετειώδης ήταν η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Αγιο Ορος, καθώς λόγω πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο που τον μετέφερε, έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες προσγείωσης.

Λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε, το ελικόπτερο του κ. Δένδια δεν κατάφερε να προσγειωθεί ούτε στο ελικοδρόμιο των Καρυών, αλλά ούτε και σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Τελικά ο υπουργός Εξωτερικών και η συνοδεία του αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Υπενθυμίζεται ότι η διήμερη επίσκεψη Δένδια στο Αγιο Ορος είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αθωνική Πολιτεία από το 2011 (στην ανάρτηση κάτω οι πρώτες φωτογραφίες από την υποδοχή του υπουργού) .

Στην αντιφώνηση κατά την υποδοχή του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους, μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή» τους στην υποδοχή του.

Ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τις ευχές και τις προσευχές τους και μετέφερε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Αγιο Ορος είναι μεγάλο και διαρκές».

«Εσείς, Αγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία», είπε, ενώ σημείωσε πως δεν διαφεύγουν τής προσοχής τους, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους, «οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται».

Οσο για την παρουσία του κοντά τους, τονισε ότι σκοπός της είναι να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. «Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν. Να σταθώ δίπλα σας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, και να προσπαθήσω μαζί σας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι  θα ήθελε να έχει την ευκαιρία να αποδείξει με πράξεις και με έργα αυτό που αισθάνεται «για την εξαίσια αυτή Χερσόνησο του Αθω και τους οικιστές της».

Η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου.

Ακολούθησε δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας και στη συνέχεια η επίσκεψη του υπουργού στο κτίριο της Διοίκησης του Αγίου Ορους και στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος.

Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...