690
O Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε χωρίς περιστροφές το «πάγωμα» της Συμφωνίας | REUTERS/Ognen Teofilovski

O Ζάεφ «παγώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών – «δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησής της»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 10:58
O Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε χωρίς περιστροφές το «πάγωμα» της Συμφωνίας
|REUTERS/Ognen Teofilovski

O Ζάεφ «παγώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών – «δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησής της»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 10:58

Αντιμέτωπος με τα «πυρά» που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του μετά το γαλλικό βέτο και το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματέυσεων, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε -μέσω συνέντευξής του στο Euronews- το «πάγωμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα “παγώσει” διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο (υλοποίηση και ευρωπαϊκή πορεία) συνδέονται μεταξύ τους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Είτε ως μέσο πίεσης (κάποιοι ήδη μιλούν για απόπειρα εκβιασμού από πλευράς του πρωθυπουργού της γείτονος) προκειμένου να επανεξεταστεί η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είτε ως κίνηση για να έχει ένα ακόμα πολιτικό επιχείρημα έναντι της αντοπολίτευσης εν όψει των πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο, η δήλωση Ζάεφ για τη (μη) υλοποίηση της Συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα του, προκάλεσε αίσθηση και θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, έτερου μέρους της Συμφωνίας.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του Euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα “παγώσει”, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκαθάρισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διαφορετικά όπως επεσήμανε, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», προειδοποίησε σε περίπτωση παλινόρθωσης των εθνικιστών του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία.

Το προναγγελθέν «πάγωμα» της Συμφωνίας σημαίνει ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ο όρος του «erga omnes» τον οποίο είχε προβάλει ως το μεγαλύτερο κέρδος για την ελληνική πλευρά η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο ίδιος ο «πατέρας» της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει πάντως, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ,  ότι «σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί». 

Σε ρόλο «διασώστη» η Κροατία

Ρόλο «διασώστη» στις αρνητικές εξελίξεις με τα Σκόπια αναλαμβάνει το Ζάγκρεμπ καθώς όπως δήλωσε ο κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, η χώρα του – ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιανουαρίου- θα προσπαθήσει να μεταπείσει όσους δεν πείστηκαν για το εγχείρημα της διεύρυνσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

«Φιλοδοξούμε να μιλήσουμε σε όσους δεν πείστηκαν και να τους πούμε ότι είναι καλύτερο για τη σταθερότητα της περιοχής και για το ευρωπαϊκό μέλλον της γειτονιάς μας η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει», επεσήμανε ο Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...