240
Ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και πίσω του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι | REUTERS/Kacper Pempel

Πολωνία: Ανετη νίκη για το υπερσυντηρητικό κόμμα του Κατσίνσκι

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 07:38
Ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και πίσω του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι
|REUTERS/Kacper Pempel

Πολωνία: Ανετη νίκη για το υπερσυντηρητικό κόμμα του Κατσίνσκι

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 07:38

Το εθνικιστικό και συντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που κυβερνά την Πολωνία κέρδισε εύκολα τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, το PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι συγκεντρώνει το 45,8% των ψήφων ενώ ο Συνασπισμός Πολιτών καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 25,5% των ψήφων.

Η συμμαχία Lewica (Η Αριστερά) είναι τρίτη με το 11,9%.

Ακολουθούν ο συνασπισμός του κόμματος αγροτών PSL και του αντισυστημικού Κούκιζ 15 με 9% ενώ το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία συγκεντρώνει το 6,7% των ψήφων.

Δεν είναι σαφές αν το PiS ή η αντιπολίτευση θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στην άνω βουλή, τη Γερουσία.

Τα exit poll από νωρίς την Κυριακή έδειξαν ότι το PiS θα συγκέντρωνε πάνω από 43%, το οποίο μεταφραζόταν σε 239 από τις 460 έδρες της πολωνικής Βουλής. Στην απερχόμενη Βουλή είχε 240 έδρες, όπως σημειώνει το BBC.

Η συμμετοχή ήταν πάνω από 60%, μία από τις υψηλότερες από την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

«Κερδίσαμε. Εχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς. Η Πολωνία πρέπει να αλλάξει ακόμη περισσότερο και πρέπει να αλλάξει για το καλύτερο», είπε στους οπαδούς του ο Κατσίνσκι.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το PiS αλλά και η ισχυρή στη χώρα Καθολική Εκκλησία υποστήριζαν ότι τα δικαιώματα απειλούν τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας.

Το κόμμα βάσισε πολλά σε μια πολιτική παροχών και ενίσχυσης τους κοινωνικού κράτους, χάρη και στις εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας, μια τακτική που αποδείχτηκε εξαιρετικά αποδοτική εκλογικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...