318
|

Ξημερώνει Κυριακή

Avatar Παύλος Γεωργιάδης 6 Απριλίου 2014, 00:12

Ξημερώνει Κυριακή

Avatar Παύλος Γεωργιάδης 6 Απριλίου 2014, 00:12

Μέσα από το τσιμέντο ξεπροβάλλει δειλά η εικόνα μιας άλλης εποχής. Το γκρίζο δίνει τη θέση του στο γαλάζιο, και η επανάληψη της καθημερινότητας κάνει στο πλάι να περάσει η προσμονή του άγνωστου. Εικόνες που σε κάποιους ξυπνούν αχνές θύμησες, σε άλλους ούτε καν περνούν από το μυαλό και σε άλλους ζωντανεύουν το όνειρο. Η εικόνα ανοίγει, σαν τη βαριά πύλη της φυλακής της καθημερινότητας, του μόχθου, των προβλημάτων και της αγωνίας. Ξημερώνει Κυριακή!

Ένα μιούζικαλ εμπνευσμένο από την ιστορία των τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, για να μας ταξιδέψει σε καταστάσεις μιας άλλης εποχής που όμως είναι τόσο χαρακτηριστικές και σήμερα. Σε κείμενα του Παναγιώτη Μπρατάκου και της Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση, ντυμένα με τραγούδια ερμηνευμένα ζωντανά από τον Δημήτρη Μπάση και την Δήμητρα Σταθοπούλου, συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Παγιάτη.

Φυσικά, όπως η κάθε καλλιτεχνική δημιουργία, μιλάει διαφορετικά στην ψυχή του καθενός. Θαρρείς, όμως, πως η εν λόγω παράσταση μπορεί να ενώσει μια ολόκληρη κοινωνία πάνω στο κοινό νήμα της μοίρας της. Μέσα από τα διλήμματά του το έργο είναι ταυτόχρονα στοχαστικό και σατιρικό, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δύναμη της ζωής, της ανθρωπιάς και της αγάπης. Είναι συγχρόνως αντιπολεμικό, αντι-αποικιοκρατικό, αντιεξουσιαστικό,αντιφασιστικό, αντιδογματικό. Είναι υπέρ της καθολικής πρόσβασης στο δίκαιο και τον διάλογο, υπέρ της ελευθερίας, υπέρ της συνεργασίας, υπέρ της ειρήνης. Πολύ ελληνικό στην ταυτότητά του, αλλά συνάμα διεθνές στο πνεύμα.

Όλα αυτά, δηλαδή, που λείπουν από την καθημερινότητα της Ελλάδας του σήμερα. Όμως ξημερώνει Κυριακή, μη μου λυπάσαι…

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Κώστας Αρζόγλου, Μιχάλης Μητρούσης, Γιώτα Φέστα, Δημήτρης Αλεξανδρής, Βασίλης Παλαιολόγος, Δώρα Χρυσικού, Αννίτα Κούλη, Γιάννης Καραούλης.

Τραγουδούν: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Στέλιος Κέλλερης, Νικόλας Μπράβος, Γιάννης Μωραΐτης, Γιώργος Νικητόπουλος, Μάυ Χάννα, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Κέλυ Γιακουμάκη.

Τα σκηνικά, επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τις χορογραφίες η Αποστολία Παπαδαμάκη, τα κοστούμια η Δέσποινα Βολίδη, τους φωτισμούς ο Ανδρέας Μπέλλης.

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φασιλής.

Παραγωγή: Άκης Ευαγγέλου

*Τελευταία παράσταση σήμερα, Κυριακή 6.04.2014, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News