972
Ξημέρωμα στη Χαλκιδική. Το μοιραίο όχημα στην παραλία της Σωζόπολης όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δύο τουρίστες... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκηνές αποκάλυψης στη Χαλκιδική: Επτά οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 07:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/07/2019, 16:50
Ξημέρωμα στη Χαλκιδική. Το μοιραίο όχημα στην παραλία της Σωζόπολης όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δύο τουρίστες...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκηνές αποκάλυψης στη Χαλκιδική: Επτά οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 07:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/07/2019, 16:50

Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει: μετά τον καύσωνα επίκειται σφοδρή κακοκαιρία με καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους –μπουρίνια (εδώ). Ομως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την ένταση των φαινομένων. Και το τι θα άφηναν πίσω τους στη Χαλκιδική, ύστερα από μια τρομακτική νύχτα.

Η σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, σπίτια, δέντρα, αυτοκίνητα, ανθρώπους. Αφησε πίσω της τουλάχιστον επτά νεκρούς τουρίστες –ανάμεσά τους δύο παιδιά– έναν αγνοούμενο ψαρά, δεκάδες τραυματίες και εικόνες αποκάλυψης λόγω των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε σε υποδομές, κινητές και ακίνητες περιουσίες.

«Η Χαλκιδική δεν είχε δει τέτοια φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες, φαινόμενα ανεμοστρόβιλων. Η Χαλκιδική είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το φαινόμενο κράτησε ελάχιστα λεπτά –μόλις 10!– και αιφνιδίασε τους πάντες. Οι άνεμοι έφτασαν μερικές στιγμές τα 100 χλμ./ω. Δυστυχώς το μήνυμα που πρέπει να λαμβάνουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες μέσω του 112 δεν εστάλη ούτε αυτή τη φορά. Μετά το Μάτι είχαν πει ότι θα θέσουν το σύστημα σε εφαρμογή, αλλά έναν χρόνο μετά είμαστε στο ίδιο σημείο…

«Πρέπει να μας προβληματίσει ότι και οι έξι νεκροί είναι τουρίστες. Πρέπει να δούμε πώς φτάνει το μήνυμα της αυτοπροστασίας σε όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των τουριστών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. (Οι δηλώσεις έγιναν πριν εντοπιστεί η σορός του 62χρονου ψαρά, που αγνοείτο από το βράδυ της Τετάρτης). Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι το BBC έθεσε σε λειτουργία ειδικό τηλέφωνο ώστε να επικοινωνήσουν οι βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται στη Χαλκιδική.

Περισσότεροι από 5.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στον ελλαδικό χώρο το βράδυ της Τετάρτης. Το μεγαλύτερο μέρος τους -όπως φαίνεται στον χάρτη- στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία Χαλκιδικής

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 600 κλήσεις για διασώσεις από κατοικίες, άντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων.

Νεκροί είναι:

μία γυναίκα, ρουμανικής καταγωγής και ο οκτάχρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση στεγάστρου ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας,

ένα ζευγάρι Τσέχων σκοτώθηκαν όταν τα ορμητικά νερά και οι άνεμοι παρέσυραν την τροχοβίλα τους στη Σωζόπολη της Χαλκιδικής (φωτογραφίες κάτω),

ένας 39χρονος Ρώσος και το δίχρονο παιδί του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια.

– ένας 62χρονος ψαράς που ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα, ανάμεσα στη Σωζόπολη και τη Νέα Καλλικράτεια, ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα της Τετάρτης.

Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς κλίμακας του φαινομένου είναι ότι περισσότερα από 100 άτομα πέρασαν τη νύχτα από το Κέντρο Υγείας στα Μουδανιά.

Από τους δεκάδες (συνολικά 108) τραυματίες, οι 27 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται το μεσημέρι της Πέμπτης. Μια γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο «Παπανικολάου» 22 περιστατικά, από τα οποία εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Οπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

Στην πρώτη του δύσκολη κρίση ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε από τα Μουδανιά, όπου προήδρευσε ευρείας σύσκεψης (εδώ): «Δόθηκε μάχη απέναντι σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Θρηνούμε την απώλεια αυτών των ψυχών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δικούς τους ανθρώπους».

Ο ίδιος παρακάλεσε τους πολίτες: «Αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου να καλέσουν στο τοπικό “100” για να το δηλώσουν». Ο λόγος είναι ότι υπάρχει ανησυχία μήπως οι αγνοούμενοι, ιδίως τουρίστες, είναι περισσότεροι. O κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά καταστροφές από τους δυνατούς ανέμους και πτώσεις δέντρων.

Ο υπουργός μίλησε για τεράστιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της περιοχής, ιδίως στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, με σοβαρό κίνδυνο για την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της περιοχής. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, άνθρωποι διαμένουν στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής», είπε ο υπουργός. Λόγω της σφοδρότητας των ανέμων κατέρρευσε ένας πυλώνας υπερυψηλής τάσης, βυθίζοντας κυρίως το «πρώτο πόδι» στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας. Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

«Θα εργαστούμε τις επόμενες ώρες και μέρες ώστε να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στις υποδομές. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτό είναι το καθήκον μας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Λέκκας: «Μέσα σε μόλις 10 λεπτά έγιναν όλα»

Μέσα σε 10 λεπτά το πολύ σημειώθηκε η τεράστια καταστροφή στη Χαλκιδική η οποία άφησε πίσω της τόσους νεκρούς και τόσες καταστροφές. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα.«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων. Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε πως ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...