236
Αποψη της ταβέρνας όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα από την κατάρρευση του στέγαστρου | Intimenews

Κολυδάς: «Ιδια με το φονικό μπουρίνι του 1983 τα χθεσινά φαινόμενα στη Χαλκιδική»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 10:44
Αποψη της ταβέρνας όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα από την κατάρρευση του στέγαστρου
|Intimenews

Κολυδάς: «Ιδια με το φονικό μπουρίνι του 1983 τα χθεσινά φαινόμενα στη Χαλκιδική»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 10:44

Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού, στις 21 Ιουλίου του 1983, αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς, θύμισε στους μετεωρολόγους η φονική κακοκαιρία που σάρωσε το βράδυ της Τετάρτης την Χαλκιδική.

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση-καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Χθες (την Τετάρτη) το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Ο Θοδωρής Κολυδάς της ΕΜΥ

Ο κ. Κολυδάς είπε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού, απ’αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. «Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα, τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα! Στιγμιαία… Γι’αυτό σηκώθηκαν στον αέρα και το βανάκι και οι στέγες… Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια».