425
Από παλαιότερη συνάντηση της ΠτΔ με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος | Γ.Τ ΠτΔ / ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Θεσμική απάντηση Σακελλαροπούλου στο μποϊκοτάζ της Εκκλησίας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 20:08
Από παλαιότερη συνάντηση της ΠτΔ με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος
|Γ.Τ ΠτΔ / ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Θεσμική απάντηση Σακελλαροπούλου στο μποϊκοτάζ της Εκκλησίας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 20:08

Χωρίς την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη, ως είθισται, θα γίνει ο φετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε η λειτουργία να πραγματοποιηθεί στη Μονή Πετράκη, όπου «δεν θα προβλεφθεί ειδική χωροθεσία για επισήμους», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Πρόκειται για μία συμβολική αλλά και ουσιαστική –όπως μεταφράζεται από εκκλησιαστικούς και όχι μόνο κύκλους– κίνηση αποδοκιμασίας της Εκκλησίας τόσο προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της στάσης τους υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Διαρροή από το περιβάλλον της Εκκλησίας, οι επικεφαλής της οποίας συνεδρίασαν νωρίτερα την Τρίτη για να λάβουν την παραπάνω απόφαση, έκανε μάλιστα λόγο για αίτημα μελών της Ιεράς Συνόδου προς την πρώτη πολίτη της χώρας να μην παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στις εκκλησιαστικές Αρχές και τους πρέσβεις των ορθόδοξων χωρών την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Μεσούσης της ατμόσφαιρας αυτής η Προεδρία της Δημοκρατίας αντέδρασε απολύτως θεσμικά, γνωστοποιώντας πως από πλευράς της έχουν ήδη σταλεί, από τη Δευτέρα, προσκλήσεις σε γεύμα με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου «είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο», αλλά είναι «σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση» αυτή, διεμήνυσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Τον Ιανουάριο, και ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να καταθέσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο στη Βουλή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει ακόμη μία «απάντηση», προς όλες τις κατευθύνσεις, λέγοντας ότι «σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα».

Η ίδια έχει στείλει ανάλογα μηνύματα πολλές φορές, από την αρχή της θητείας της. Λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή της στη θέση του ανώτατου ηγέτη του ελληνικού κράτους, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, η ΠτΔ είχε καταδικάσει «τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας», τασσόμενη υπέρ του δικαιώματος «του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...