551
O Φρέντι Μπελέρη στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τρίτη |

Δύο χρόνια φυλακή στον Μπελέρη από το καθεστώς Ράμα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 17:16
O Φρέντι Μπελέρη στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τρίτη
|

Δύο χρόνια φυλακή στον Μπελέρη από το καθεστώς Ράμα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 17:16

Ποινή φυλάκισης δύο ετών επιβλήθηκε στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη, στη δίκη-παρωδία για την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων στις τελευταίες τοπικές εκλογές της Αλβανίας.

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε και στον συνεργάτη του Φρέντι  Μπελέρη, Παντελή Κοκαβέση.

«Οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους το μήνυμα ότι “η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς”», δηλωσε ειρωνικά΄ο δήμαρχος Χειμάρας , κάνοντας εκ νέου λόγο για πολιτική δίωξη, επειδή τόλμησε να σηκώσει ανάστημα στον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

«Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Μπέλερης, που νωρίτερα απευθύνθηκε με επιστολή του στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία.

«Αυτή η έρευνα και αυτές οι κατηγορίες είναι γελοίες. Αυτά τα συμπεράσματα δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη, ο φάκελος δεν έχει στοιχεία. Όλα τα πορίσματα της Εισαγγελίας αμφισβητούνται από τους δικηγόρους μου. Αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα βγει μια μέρα.

»Με παρακολουθούσαν 24 ώρες την ημέρα, τα στοιχεία δεν ταιριάζουν.  Το Εφετείο έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα της εισαγγελίας και κανένα από τα αιτήματά μου. Ένας από αυτούς ζήτησε πληροφορίες από το δικαστήριο της Αυλώνας. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, με εμένα παραβιάστηκαν όλες οι Αρχές, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου της αθωότητας.

»Το αίτημα της εισαγγελίας για φυλάκιση 2,6 ετών δεν έχει καμία νομική λογική. Αυτή η ποινή δεν έχει ζητηθεί για κανέναν κατηγορούμενο με την ίδια κατηγορία. Όλες οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για αυτήν την κατηγορία είναι ένα έτος με αναστολή. Δύο δήμαρχοι με την ίδια κατηγορία, όχι μόνο δεν βρίσκονται στη φυλακή όπως εγώ, αλλά παραμένουν στην θέση τους, εξασκώντας τα καθήκοντά τους», παρατήρησε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας.

Οπως υπογράμμισε, στόχος του καθεστώτος είναι να γίνουν νέες εκλογές στη Χειμάρα και όχι η απόδοση Δικαιοσύνης…

«Το αίτημα της εισαγγελίας δεν έχει καμία πρόθεση να αποδώσει Δικαιοσύνη. Ο μόνος σκοπός της είναι να με καταδικάσει σε φυλάκιση για όσο χρόνο χρειάζεται ο πρωθυπουργος για να κάνει νέες εκλογές στη Χιμάρα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ακόμα και σε αυτόν τον στόχο θα αποτύχουν γιατί όσες φορές και να γίνουν εκλογές στη Χιμάρα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Οι κωφοί άκουσαν και οι τυφλοί είδαν, τους πολίτες της Χειμάρας δεν μπορούν να τους ξεγελάσουν όπως ιστορικά κανείς δεν μπόρεσε να του ξεγελάσει. Η Ιστορία θα κρίνει τους δύο εισαγγελείς», κατέληξε.

Η αντίδραση της Αθήνας

Σχολιάζοντας την απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε:

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...