317
|

Πτητικό αέριο

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 18 Φεβρουαρίου 2015, 00:03

Πτητικό αέριο

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 18 Φεβρουαρίου 2015, 00:03

Ξεκινήσαμε λέγοντας (Βαρουφάκης προς Ντάιζελμπλουμ, 30 Ιανουαρίου) «δεν θέλουμε τη δόση των 7,1 δισ.» και καταλήγουμε να ζητάμε την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Σπαταλήσαμε χρόνο, πολιτικό κεφάλαιο και κάμποσα πρωτοσέλιδα διεθνώς με προτάσεις για το κούρεμα και τώρα λέμε ότι εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα και με τη δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Πήγαν οι υπουργοί μας σε δύο Eurogroup και δεν άφησαν ούτε ένα χαρτί με νούμερα και προτάσεις. Το 70% «ναι»-30% «όχι» στο μνημόνιο, το παρουσιάσαμε ως ρεαλιστική προσέγγιση. Καταγγέλλει η κυβέρνηση το τελεσίγραφο της Παρασκευής και την ίδια ώρα βάζει στον εαυτό της προθεσμία 48 ωρών να καταθέσει πρόταση παράτασης. Βαφτίζουμε τη δήλωση Τσίπρα-Ντάιζελμπλουμ να μετρήσουν αντιπροσωπείες τις διαφορές ανάμεσα σε όσα λέει το μνημόνιο και όσα απαιτεί το κυβερνητικό πρόγραμμα ως «πολιτικό πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής» επειδή η δήλωση έγινε «15 μόλις λεπτά πριν από την έναρξη της Συνόδου». Χαρακτηρίζουμε τους υπουργούς του Eurogroup «τεχνοκράτες» -κάτι σαν φιλελέδες με excel- και τους προειδοποιούμε ότι θα τα βρούμε με τους αρχηγούς τους γιατί η υπόθεσή μας έχει και γεωπολιτική κρισιμότητα… Ξεχωρίζουμε το δάνειο από το μνημόνιο και χανόμαστε στη μετάφραση καθώς το «draft Moscovici» κυκλοφορεί σε τρείς, τουλάχιστον, εκδόσεις, με τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο) και χωρίς αυτό, με όρους πολιτικής και χωρίς αυτούς.

Χτες στην ανακοίνωση Παυλόπουλου ακούσαμε ένα αριστερό πρόλογο -τα πρώτα νομοσχέδια- για να καταλήξουμε σε μια κεντροδεξιά επιλογή. Δεν χειροκρότησαν πολλοί, αλλά αυτό δεν κοστίζει. Τα πράγματα μεθαύριο στις Βρυξέλλες δεν είναι ανάλογα. Η επιλογή του άλφα ή του βήτα για την προεδρία της Δημοκρατίας ως πεδίο εσωκομματικής διαχείρισης δεν έχει καμία σχέση με όσα διακυβεύονται στη σχέση με την Ευρώπη. Εκεί θα απαιτηθεί θάρρος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στον ενθουσιασμό του κόσμου στις πλατείες. Και είναι ο ενθουσιασμός μαζικός και αυθεντικός. Να θυμίσω μόνο μια φράση του Τάκη Λαμπρία για τον ενθουσιασμό των Ελλήνων. Είναι -έλεγε- το πλέον πτητικό αέριο στην Ελλάδα. Όταν εξατμιστεί, καθιζάνει ως όξινη βροχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News