365
|

Δημοψήφισμα για συνέδριο!

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 29 Ιουνίου 2015, 23:55

Δημοψήφισμα για συνέδριο!

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 29 Ιουνίου 2015, 23:55

Ένα δημοψήφισμα είναι η επιτομή της Δημοκρατίας. Βέβαια στις κοινωνικές επιστήμες δεν αντιμετωπίζεται πάντα έτσι. Αντιθέτως, για πολλούς είναι δείγμα αδύναμης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ή ακόμη και εργαλείο δικτατόρων (αγαπημένη πρακτική των Χίτλερ και Μουσολίνι). Ένα ακόμη πρόβλημα με τα δημοψηφίσματα είναι το πώς θέτονται τα ερωτήματα και αν μπερδεύουν τον ψηφοφόρο. Γενικώς το θέμα σηκώνει συζήτηση… τι συζήτηση δηλαδή, ολόκληρο επιστημονικό πεδίο απασχολεί.

Αλλά ας μην γελιόμαστε. Ένα δημοψήφισμα το κάνεις για μεγάλα θέματα που υπερβαίνουν μια κυβέρνηση αλλά εδώ βλέπω δίπλα-δίπλα τους όρους της συμφωνίας εταίρων και κυβέρνησης και δεν πείθομαι ότι χρειαζόταν. Οπότε σκέφτεσαι πως απλά έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε την ευθύνη και πέταξε τη μπάλα σε εμάς. Άλλωστε, οι ίδιοι παλιότερα είχαν κατακρίνει τέτοια πρόταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι το κέρδος δεν το έχει ούτε η χώρα ούτε η Δημοκρατία αλλά το κόμμα (εμείς κρατάμε τις καρέκλες αλλά εσείς πήρατε την απόφαση).

Ψηφίζουμε «Ναι» και πας στους δανειστές. Παραιτείσαι όμως; Δεν ακούσαμε τίποτε τέτοιο. Ψηφίζουμε «Όχι» και τότε τι; Μας είπαν το πλάνο; Δεν ακούσαμε τίποτε τέτοιο επίσης. Ακούσαμε βέβαια για δελτία τροφίμων και με τέτοιες κουβέντες δεν βοηθάς στη διατήρηση της ψυχραιμίας. Μήνες υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων για μια τρύπα στο νερό και μέσα σε μια βδομάδα ζητούν από τις γιαγιάδες πριν ξεπρηστούν τα πόδια τους από την ορθοστασία των ΑΤΜ να πάνε στην κάλπη και να αποφασίσουν για όσα δεν μπόρεσαν οι υπουργοί. 

Οι κοινωνικοί επιστήμονες θα έχουν μια ακόμη περίπτωση δημοψηφίσματος για τις επιστημονικές τους δημοσιεύσεις και τα συνέδρια. Εμείς θα αλληλοτρωγόμαστε όπως γίνεται πάντα σε τόπους με χαρακτηριστικά επαρχίας και καφενέ. Και ο «γραφικός του χωριού» είναι ο μόνος που προέβλεψε τα πάντα. Πόσες συγγνώμες πρέπει να ζητήσουμε από τον Βασίλη Λεβέντη που επί χρόνια και με προσωπικό κόστος έκανε το χρέος του… και αυτός αποδείχτηκε όνομα και πράγμα. Ας λέμε πάλι καλά που δεν βγάλαμε ομαδικώς όσα λείψανα έχουμε για περιφορά σε κιλλίβαντες και δεν φέραμε το  Άγιο Φως εκτάκτως ως λύση στο πρόβλημα.

Υ.Γ. Είναι πλέον η στιγμή για εσάς που θέλατε να οργώσετε τα χωράφια σας αλλά είστε μακριά, να πείτε ότι εκεί θάψατε καταθέσεις ώστε να μην τις χάσετε λόγω των εξελίξεων. Και πείτε στις μανάδες σας να προσέχουν, εκεί που φτάσαμε μόνο οι τσαντάκηδες χαίρονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News