392
Γερμανοί αστυνομικοί σε ιταλική ταβέρνα στο Πούλχαϊμ, τον περασμένο Δεκέμβριο - στις κουζίνες των εστιατορίων οι μαφιόζοι ξεπλένουν το χρήμα των ναρκωτικών | EPA/SASCHA STEINBACH

Πίτσα… κοκαΐνης, από την Καλαβρία μέσω Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 17:50
Γερμανοί αστυνομικοί σε ιταλική ταβέρνα στο Πούλχαϊμ, τον περασμένο Δεκέμβριο - στις κουζίνες των εστιατορίων οι μαφιόζοι ξεπλένουν το χρήμα των ναρκωτικών
|EPA/SASCHA STEINBACH

Πίτσα… κοκαΐνης, από την Καλαβρία μέσω Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 17:50

Η εποχή που ο Μάριο ο Ιταλός δούλευε στη γερμανική φάμπρικα δίπλα στον Γιάννη τον Ελληνα (το «νούμερο 5», ας πούμε, πλάι στο «νούμερο 8» του συγχωρεμένου Γιώργου Σκούρτη) έχει περάσει ανεπιστρεπτί. To παραπάνω εργατικό δίδυμο ανήκει στο… μουσείο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Εδώ και πολλά χρόνια, πολλά από τα παιδιά και τα εγγόνια των ιταλών και ελλήνων μεταναστών που παρέμειναν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας έχουν γίνει εστιάτορες και ζουν αξιοπρεπώς πουλώντας καλή μεσογειακή κουζίνα στους ντόπιους. Ομως τον τελευταίο καιρό δεν είναι οι μόνοι Νότιοι εκεί που επενδύουν στην εστίαση. Διότι υπάρχουν και οι… καλαβρέζοι μαφιόζοι.

To κόλπο των τελευταίων, παρείσακτων στο καθόλα τίμιο επάγγελμα, δεν έχει καμία σχέση με γαστριμαργικές απολαύσεις, αλλά με τα ναρκωτικά. Στήνεται με έξυπνο τρόπο και η όλη μηχανή δουλεύει ρολόι.

Βήμα πρώτο: η Ντράγκετα ανοίγει μια ταβέρνα, επενδύοντας μερικές χιλιάδες ευρώ, και κατόπιν σκηνοθετεί έναν βανδαλισμό της επιχείρησής της, δήθεν από νεοναζιστές περιθωριακούς που στοχοποιούν τους ξένους, εν προκειμένω τους Ιταλούς.

Βήμα δεύτερο: η Ντράγκετα ξοδεύει και άλλα χιλιάρικα για τις επισκευές, εισπράττει την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία και, τέλος, πουλάει την επιχείρηση.

Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο μηχανισμό στη Γερμανία, γράφει το περιοδικό Der Spiegel, για να ξεπλυθούν στην αγορά τα άτιμα έσοδα της Ντράγκετα από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πακέτα με κοκαΐνη της Ντράγκετα κατασχέθηκαν σε πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση τον περασμένο Δεκέμβριο (Youtube)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της ιταλικής υπηρεσίας κατά της μαφίας (όλων των αποχρώσεων), επί γερμανικού εδάφους δραστηριοποιούνται καμιά εξηνταριά πυρήνες της Ντράγκετα. Κάθε πυρήνας αποτελείται από καμιά πενηνταριά μαφιόζους, άρα σε όλη τη Γερμανία βυσσοδομούν τουλάχιστον 3.000 ντραγκετίστι.

Το γερμανικό περιοδικό θυμίζει την αστυνομική έρευνα του περασμένου Δεκεμβρίου σε μία πιτσαρία κοντά στην Κολωνία, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης κατά της Ντράγκετα. Τότε είχαν συλληφθεί 21 μαφιόζοι στη Γερμανία και 84 συνολικά σε όλη την Ευρώπη. Ηταν η μεγαλύτερη επιδρομή του νόμου εναντίον της Ντράγκετα, αφού είχαν κατασχεθεί 4 τόνοι κοκαΐνης.

Η Ντράγκετα, λαμβάνοντας τα ηνία από το σικελικό έγκλημα, την Κόζα Νόστρα, ανέπτυξε τα δίκτυά της σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο και πλέον ελέγχει το 80% της πανευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης. Η «μετακόμιση» της καλαβρέζικης μαφίας στη Γερμανία σχετίζεται α) με τις εκεί ανεπτυγμένες δυνατότητες για ξέπλυμα των κερδών από τη διακίνηση ναρκωτικών και β) με την υλικοτεχνική υποδομή, οργάνωση, συνδρομή και υποστήριξη που της παρέχουν οι αλβανικές και τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...