294
Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε δεκτός από τον ηγέτη των ΗΑΕ σεΐχη Αλ Μακτούμ (αριστερά) | REUTERS/Tony Gentile

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 13:32
Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε δεκτός από τον ηγέτη των ΗΑΕ σεΐχη Αλ Μακτούμ (αριστερά)
|REUTERS/Tony Gentile

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 13:32

Την ιστορική κοιτίδα του Ισλάμ, την Αραβική Χερσόνησο, επισκέπτεται ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος από χθες Κυριακή βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην περιοχή, σημειώνει ο Monde. Δεν είναι πάντως και η πρώτη επίσκεψη του Πάπα σε κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα, καθώς στο παρελθόν έχει επισκεφτεί μεταξύ άλλων την Αίγυπτο, το Αζερμπαϊτζάν και τη Τουρκία.

Στην πρωτεύουσα των Εμιράτων τον υποδέχθηκαν ο πρίγκιπας διάδοχος, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν και ο ιμάμης του Αλ Αζχάρ, σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγίεμπ.

Σε δηλώσεις του πριν φτάσει στο Αμπού Ντάμπι, ο Πάπας κάλεσε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να επιτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη, στον οποίο τα Εμιράτα έχουν ηγετικό ρόλο.

«Ο πληθυσμός είναι τραυματισμένος από την μακρά σύγκρουση και πάρα πολλά παιδιά υποφέρουν από την πείνα. Οι φωνές των παιδιών και των γονέων τους φτάνουν ενώπιον του Θεού», είπε την Κυριακή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την πλευρά τους, χαιρετίζουν το μήνυμα του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την Υεμένη και πιστεύουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία αναφέρθηκε, είναι ιστορική επιτυχία, όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ανουαρ Γκάργκας.

Η επίσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί και στον θρησκευτικό διάλογο. «Ερχομαι σαν αδελφός για να γράψουμε μαζί μια σελίδα του διαλόγου και να διατρέξουμε τους δρόμους της ειρήνης», έγραψε στο Twitter ο Πάπας Φραγκίσκος.

Την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει ανοιχτή λειτουργία, την αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 130.000 πιστοί. Στη χώρα ζουν περί το ένα εκατομμύριο Καθολικοί, που είναι εργαζόμενοι από ασιατικές χώρες και κυρίως τις Φιλιππίνες. Οι εκκλησίες είναι μόλις οκτώ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσθέτει ο Monde, θέλουν να παρουσιάσουν μια εικόνα ανεκτικής και ανοιχτής χώρας αν και εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής σε όσους τάσσονται υπέρ ενός πολιτικού Ισλάμ, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...