714
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο | Nikos Libertas/SOOC

Πέτσας για τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα: Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 13:13
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο
| Nikos Libertas/SOOC

Πέτσας για τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα: Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 13:13

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός».

Με αυτή τη γενικόλογη φράση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιχείρησε να προσπεράσει τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει η νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις εκκλησίες, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ολιγόωρο άνοιγμα των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα και ειδικότερα τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Η Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία για το Πάσχα. Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες, αλλά θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός σε συνεργασία με την Εκκλησία», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που επανέλαβε ότι «έχουμε εξασφαλίσει την μεταφορά του Αγίου φωτός στην Ελλάδα».

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη μετακίνησης στις εκκλησίες, αλλά παρεμπιπτόντως –είπε– μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για τους άλλους λόγους που προβλέπονται (με το SMS στο 13033), «να περάσει από την εκκλησία της ενορίας του και εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία».

Διευκρινίσεις Ιερόθεου

Σε διευκρινιστικές του δηλώσεις για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης».

Αναλυτικότερα, όπως επεσήμανε:

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2. Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. Αλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής των αντιδράσεων που προκάλεσε το περιεχόμενο της εγκυκλίου, ο κ. Ιερόθεος, διευκρίνισε τα ακόλουθα:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι΄ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι’αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ’ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε εξάλλου για αργή και μακρόσυρτη η επιστροφή στην καθημερινότητα, ενώ αναφερόμενος σε πληροφορίες – διαρροές περί σταδιακής άρσης των μέτρων με συγκεκριμένες, μάλιστα, ημερομηνίες, χαρακτήρισε fake news τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τα μέτρα που παίρνουμε αντιμετωπίζουν την κρίση με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες. Δεν είναι ώρα συνωμοσιολογίας ούτε ανέφικτων υποσχέσεων, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών».

«Δεν ασχολούμαστε με φοβίες της αντιπολίτευσης», σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Αυγής», υπενθυμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.