388
| Facebook

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Αντώνης Τουρκογιώργης των θρυλικών Socrates

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 14:38

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Αντώνης Τουρκογιώργης των θρυλικών Socrates

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 14:38

Ενας από τους σπουδαιότερους έλληνες ρόκερ, ο Αντώνης Τουρκογιώργης, έχασε μια πολύχρονη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ηταν 73 ετών.

Εκτός από την προσωπική καριέρα του, υπήρξε γνωστός ως ο μπασίστας και τραγουδιστής ενός εκ των σπουδαιότερων ελληνικών ροκ  συγκροτημάτων, των Socrates Drank the Conium.

Τον Απρίλιο του 2010 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας κατόπιν αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και έκτοτε αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Οι Socrates Drank the Conium (γνωστοί και ως Socrates) υπήρξαν ένα από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα του ελληνικού ροκ, με δράση στις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 και του 2000.

Σχηματίστηκαν το 1969 στον Πειραιά από τους Γιάννη Σπάθα (κιθάρα), Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) και Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς).

Παρότι είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν με ελληνικό στίχο, πολύ γρήγορα στράφηκαν στον αγγλικό, για να εξελιχθούν στο πιο σημαντικό, ίσως, αγγλόφωνο ροκ συγκρότημα που εμφανίστηκε ποτέ στη χώρα.

Οι Socrates ήταν επηρεασμένοι από το ηλεκτρικό blues, τον Τζίμι Χέντριξ, τον Φρανκ Ζάπα και τους Cream, ενώ στη μοναδική συνεργασία τους με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, στο «Phos» του ’76, έτειναν και προς το progressive rock.

Το «Phos» ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις ελληνικό ροκ άλμπουμ της δεκαετίας του 70, πουλώντας περισσότερα από 200.000 αντίτυπα.

Η πορεία τους συνεχίστηκε με κάποια διαλείμματα έως το 2010 και το πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε στον Αντώνη Τουρκογιώργη, το οποίο και διέκοψε την πορεία του συγκροτήματος.

Μετά την διάλυση των Socrates, τη δεκαετία του 80, ο Αντώνης Τουρκογιώργης ακολούθησε σόλο καριέρα κάνοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες. Το 2007 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, με τίτλο «Το Συγκρότημα» στο οποίο με χιούμορ και ζωντάνια καταγράφει πώς δημιουργείται ένα συγκρότημα με βάση την προσωπική του εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει τη μουσική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Κομβικό σημείο βεβαίως του βιβλίου αποτελεί η περιπετειώδης και ανατρεπτική μουσική διαδρομή των σπουδαίων Socrates.

Μέσω ανάρτησης, ο άλλοτε συνεργάτης του, Κώστας Μπίγαλης, αποχαιρέτησε τον Αντώνη Τουρκογιώργη, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του: «Σήμερα έφυγε ο μεγάλος μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, Αντώνης Τουρκογιώργης, να συναντήσει τον αδερφικό του φίλο, Γιάννη Σπάθα, το άλλο του μισό των θρυλικών Socrates Drank the Conium του κορυφαίου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών. Tony Power. Για πάντα».

Η δισκογραφία του

Προσωπικοί δίσκοι

«Τα Μάτια 14» (1986)

«Επεισόδιο» (1988)

«Μόνον Όρθιοι» (1990)

«Πυρ, Γυνή και Rock and Roll» (1991) (με τη Λίνα Μπαμπατσιά)

«Βήματα» (1992)

«Ουφ!» (1998)

Με τους Socrates Drank the Conium

«Socrates Drank the Conium» (1972)

«Taste of Conium» (1972)

«On the Wings» (1973)

«Phos» (1976)

«Waiting for Something» (1980)

«Breaking Through» (1981)

«Plaza» (1984)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...