743
|

Θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 07:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/04/2019, 12:15

Θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 07:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/04/2019, 12:15

Ηταν ένας από αυτούς που άλλαξαν την (τηλεοπτική) ενημέρωση. Σε πρωινές εκπομπές, στο ράδιο και στην τηλεόραση, εδώ και δεκαετίες συνέβαλε με τον ανατρεπτικό λόγο του να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Και πιο σωστά. Ο Βασίλης Λυριτζής έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 62 ετών.

Ο Βασίλης Λυριτζής έδωσε μια γεναία και απίστευτα άνιση μάχη με μια άκρως επιθετική μορφή καρκίνου. Την έχασε με αξιοπρέπεια.

Τον ακούγαμε στον πάλαι ποτέ Flash από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επειτα τον βλέπαμε στην «Πρώτη Γραμμή», πρώτα στην κρατική ΝΕΤ και έπειτα στον ΣΚΑΪ για περίπου μιάμιση δεκαετία. Ηταν ο «αριστερός με τα μπλουζάκια» δίπλα στον «δεξιό κουστουμαρισμένο» Δημήτρη Οικονόμου. Το 2002 ξεκίνησαν μαζί στη ΝΕΤ με την εκπομπή «Εκτός Γραμμής», που μετονομάστηκε σε «Πρώτη Γραμμή» όταν έγινε πολύ πρωινή και το 2010 πήραν μεταγραφή για τον ΣΚΑΪ. Χώρισαν το καλοκαίρι του 2017 (εδώ).

«Οι κύκλοι κλείνουν για να ανοίγουν» είχε πει τότε ο Λυριτζής. Ακολούθησε η ραδιοφωνική εκπομπή του στον Real FM με τον Δημήτρη Καμπουράκη και η αρθογραφία στο «Εθνος». Επειτα όμως τον βρήκε ο καρκίνος. Τον νίκησε την Τρίτη σε ένα κρεβάτι στον «Αγιο Σάββα».

«Είναι σαν να έχασα τον αδελφό μου. Είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πλήγμα για μένα, αυτό μόνο μπορώ να πω» είπε ο Δημήτρης Οικονόμου, ανακοινώνοντας τη θλιβερή είδηση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Η επιδείνωση της υγείας του υπήρξε ραγδαία τον τελευταίο μήνα».

Ο ένας μετά τον άλλο, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους για την απώλεια του Βασίλη Λυριτζή, κυρίως μέσω των social media.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter:

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Ανακοίνωση εξέδωσε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής:

«Η απώλεια του Βασίλη Λυριτζή προκαλεί θλίψη και αφήνει κενό στη δημοσιογραφία. Υπήρξε υπόδειγμα ήθους στην άσκηση του λειτουργήματός του. Ηταν ένας αξιοπρεπής, μάχιμος και προοδευτικός πολίτης σε όλη του τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε μέσω Twitter:

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε μήνυμά του ανέφερε: «Αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη θλίψη τον Βασίλη Λυριτζή που υπηρέτησε σε όλα του τα βήματα το δημοσιογραφικό λειτούργημα με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα, πίστη στις ιδέες και τα ιδανικά του και με έντονο αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία. Ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων που με πάθος διεκδικούν την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

» Η ευθύτητα, η αυθεντικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ που πάντα τον χαρακτήριζαν μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του φίλου και συντρόφου μου στην οικογένεια και στους οικείους του».

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε, μέσω Twitter:

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή και τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Βαρύς και αξεπέραστος για την οικογένειά του και τους αγαπημένους του ο απροσδόκητος θάνατος του Βασίλη Λυριτζή. Έφυγε ένας νέος και έντιμος άνθρωπος, συνεπής πάντα στις ιδέες και τις αρχές του που ασκούσε το λειτούργημα του με αξιοπρέπεια και ευθύνη. Υπόδειγμα για τη δημοσιογραφία και την κοινωνία. Τον αποχαιρετούμε με τιμή και αγάπη και στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας και των δικών του ανθρώπων» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.

O Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Μεγάλωσε, όμως, στην Αθήνα με τους γονείς του και τον αδελφό του Μάνο. Τελειώνοντας το σχολείο μετακινήθηκε βορειότερα για σπουδές στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας. Εκεί έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, παράλληλα με την σημαντική πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στρατιωτική θητεία στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης και επιστροφή στην Αθήνα στη «μάχιμη» δημοσιογραφία.

Στην εφημερίδα «Αυγή» και λίγο αργότερα στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61. Συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου ανέλαβε το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού, αλλάζοντας το ύφος και το περιεχόμενο της πρωινής ενημέρωσης.

Με τη σύζυγο του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Μαριλένα και τον Δημήτρη. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 3 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Αντι στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί να κατατεθούν εισφορές στη «Φλόγα».

Ο θάνατος του Βασίλη Λυριτζή βύθισε στο πένθος τη δημοσιογραφική οικογένεια –ο εκλιπών ήταν ένας από τους καλύτερους ανάμεσά μας. Πλήθος τα μηνύματα από φίλους και συναδέλφους.

Ξεχωριστό το μήνυμα του ημέτερου Κώστα Γιαννακίδη o οποίος έγραψε στο Facebook:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...