717
Ο Τζον Γκλεν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ το 1962 | NASA / Handout/ Huton Archive

Ο Τζον Γκλεν έφυγε οριστικά για τα αστέρια

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 23:05
Ο Τζον Γκλεν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ το 1962
|NASA / Handout/ Huton Archive

Ο Τζον Γκλεν έφυγε οριστικά για τα αστέρια

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 23:05

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρώην αστροναύτης Τζον Γκλεν. Νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα με προβλήματα υγείας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Οχάιο.

Η Ιστορία έχει ήδη γράψει ότι στις 20 Φεβρουαρίου του 1962 ο Γκλεν συμμετείχε στη διαστημική αποστολή Friendship 7 της NASA και, έτσι, έγινε ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Και 36 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 77 ετών, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ηταν το πέμπτο άτομο στο Διάστημα, μετά τους κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Γκέρμαν Τίτοφ και τους συναδέλφους του στην αποστολή «Mercury Seven» Αλαν Σέπαρντ και Γκας Γκρίσομ.

Διαστημική ιστορία

L6002Ο Τζον Γκλεν γεννήθηκε στο Οχάιο το 1921. Ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός μηχανικός αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί στην ναυτική αεροπορία μετά την εμπλοκή της Αμερικής στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943. Στο σμήνος VMO-155 με βάση το Ματζούρο της Ιαπωνίας και τα νησιά Μάρσαλ, ο Γκλεν οδήγησε στη μάχη 59 αποστολές. Η καριέρα του ως πιλότου συνεχίστηκε στην Κορέα, όπου ως σμήναρχος συμπλήρωσε 90 αποστολές, σε μία από αυτές μάλιστα πλησίασε μάλιστα τόσο πολύ τα εχθρικά αεροσκάφη που όταν το F-86 το οποίο πλοηγούσε επέστρεψε στη βάση του αριθμούσε 200 τρύπες.

Στις 6 Απριλίου 1943, o Γκλεν παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, την Αννα Μάργκαρετ Κάστορ. Είχαν συναντηθεί στη Νέα Κόνσορντ και έπαιξαν μαζί στο σχολικό συγκρότημα.

Η ΝASA τον ξεχώρισε. Υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο Τζον Γκλεν πραγματοποίησε τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης, μέσα στο θαλαμίσκο Friendship 7 (Φιλία 7) του προγράμματος Μέρκιουρι και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά.

Ως ο μεγαλύτερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα
Ως ο μεγαλύτερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα

Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική. Οπως δήλωσε ο ίδιος στον λόγο του στο Κογκρέσο το 1962: «Είμαστε όλοι περήφανοι που λάβαμε μέρος σε αυτήν την προσπάθεια. Καθώς η γνώση μας για το Σύμπαν αυξάνεται ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα μας χαρίσει τη σοφία και την ευφυΐα να τη χειριστούμε σωστά».

15419617_10151002473714999_7707861915370291505_o

Το 1965 αποσύρθηκε από τη NASA για να πολιτευτεί. Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999. Τις 28 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε το γηραιότερο πρόσωπο που βρέθηκε στο Διάστημα, όταν ταξίδεψε με το διάστημα με το Διαστημικό Λεωφορείο Discavery (αποστολή STS-95).

«Ο Τζον Γκλεν είναι και θα είναι, για πάντα, ο απόλυτος ήρωας της πολιτείας του Οχάιο και ο θάνατός του σήμερα αποτελεί περίσταση πένθους για όλους εμάς», τόνισε με ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης της πολιτείας του Οχάιο, Τζον Κασίς.

Υπήρξε μια εποχή, εκεί στις αρχές των 60s που για τους Αμερικανούς ο Γκλεν υπήρξε κάτι περισσότερο από ένας πρωτοπόρος του Διαστήματος, ή μετά ένας σεμνός πολιτικός. Ηταν η απάντηση των ΗΠΑ στην πρωτιά του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Ο τελευταίος είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα τον Απρίλιο του 1961. Με δεδομένο ότι η ΕΣΣΔ είχε προλάβει τις ΗΠΑ ήδη από το 1957 και στην εκτόξευση δορυφόρων -με τον Σπούτνικ- έμοιαζε εκείνη την εποχή πως οι Αμερικανοί είχαν μείνει απελπιστικά πίσω. Ο Γκλεν αποκατέστησε την τάξη και έδωσε στους Αμερικανούς πίσω τη χαμένη τους υπερηφάνεια· μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.

Οπως το έθεσε καλύτερα ο Μπαράκ Ομπάμα, στο μήνυμά του για την απώλεια του Τζον Γκλεν, «ανύψωσε τις ελπίδες ενός ολόκληρου έθνους».

Πολλοί Αμερικανοί έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον Τζον Γκλεν. Από τους πρώτους ο Τομ Χανκς ο οποίος είχε παίξει έναν αστροναύτη στο «Αpollo 13».

Ως πηγή έμπνευσης για τη γενιά του αποχαιρέτησε τον Γκλεν, ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple.

Αλλα και ο πολιτικός κόσμος, κυρίως οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να τιμήσουν τον πεζοναύτη, αστροναύτη και γερουσιαστή που υπήρξε «πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...