497
Ο Αλξέι Λέονοφ στην Λωζάνη το 2015 | ΑΠΕ-ΕΡΑ

Πέθανε ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 16:51
Ο Αλξέι Λέονοφ στην Λωζάνη το 2015
|ΑΠΕ-ΕΡΑ

Πέθανε ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 16:51

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο ρώσος κοσμοναύτης που έγραψε ιστορία το 1965, όταν βγήκε έξω από το διαστημικό σκάφος του για λίγο περισσότερο από 12 λεπτά και περπάτησε στο Διάστημα γύρω από ένα συρματόσχοινο με το οποίο ήταν δεμένος στην κάψουλα.

Ο Λεόνοφ ήταν ένας από τους 20 πιλότους της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας που επελέγησαν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα κοσμοναυτών, το 1960.

Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1934 σε ένα χωριό της Δυτικής Σιβηρίας, 600 χιλιόμετρα από την κοντινότερη πόλη.

Ως το ένατο παιδί της οικογένειας, μεγαλώνει μέσα στο ταραγμένο κλίμα της εποχής, με τον αντικαθεστωτικό πατέρα του να γίνεται αντικείμενο καταπίεσης από το καθεστώς.

Η οικογένεια εξαναγκάζεται λοιπόν να μετακινείται συχνά, με τον μικρό Αλεξέι να ολοκληρώνει το σχολείο με άριστα (1953) και φοιτά στην αεροπορική ακαδημία και από εκεί, δύο χρόνια μετά, στην ανώτατη σχολή εκπαίδευσης πιλότων της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουκρανία.

Μετά την αποφοίτησή του, έγινε μέλος της επίλεκτης ομάδας των πιλότων μαχητικών και έκανε αίτηση στο νεοσύστατο Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΣΣΔ.

Στις 18 Μαρτίου 1965 ο Λεόνοφ, ως συγκυβερνήτης του «Voskhod 2» («Ηλιοβασίλεμα 2»), του διαστημοπλοίου που μετέφερε τον κυβερνήτη Πάβελ Μπελιάγεφ και τον ίδιο στο Διάστημα, βγήκε από την κάψουλά του και έκανε την πρώτη ανθρώπινη βόλτα στο απόλυτο κενό.

Μάλιστα, παραλίγο να πεθάνει, καθώς η στολή του κοσμοναύτη φούσκωσε κατά τη διάρκεια της βόλτας στο Διάστημα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να μπει στο διαστημόπλοιο.

Έτσι, άνοιξε μια βαλβίδα για να μπορέσει η πίεση εντός της στολής να εκτονωθεί και να μικρύνει ο όγκος της στολής.

Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να εισέλθει πάλι μέσα στη διαστημική κάψουλα.

Έτσι, μετά τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, λίγα χρόνια πριν, με τον Λεόνοφ οι Σοβιετικοί κατέκτησαν άλλη μία διαστημική πρωτιά, προηγούμενοι κατά τριών μηνών του αντίστοιχου αμερικανού αστροναύτη που έκανε διαστημικό περίπατο, του Εντ Γουάιτ.

Ο Λεόνοφ ήταν μάλιστα επικεφαλής της πρώτης σοβιετικής αποστολής στη Σελήνη, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε όταν οι Αμερικανοί με το Apollo 11 κατέφθασαν πρώτοι στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969.

Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Λωζάνη της Ελβετίας, το 2015. (EPA/MARTIAL TREZZINI)

Τον Ιούλιο του 1975 ο Λεόνοφ έκανε το δεύτερο ταξίδι του στο Διάστημα, ως μέλος της πρώτης κοινής αποστολής αμερικανών αστροναυτών και σοβιετικών κοσμοναυτών, ως κυβερνήτης του σοβιετικού «Soyuz 19», σε μια αποστολή που  πέρα από επιστημονικό είχε και ξεκάθαρο συμβολικό περιεχόμενο.

Η κοινή περιπέτεια Αμερικανών και Σοβιετικών σύσφιξε τις ψυχροπολεμικές σχέσεις των δύο διαστημικών προγραμμάτων, την ίδια στιγμή που ο Λεόνοφ τιμήθηκε με μια δεύτερη σειρά μεταλλίων και κρατικών τιμών.

Από το 1976 έως το 1982, υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν».

Ο Λεόνοφ εγκατέλειψε την ενεργό κοσμοναυτική δράση το 1991 και αφοσιώθηκε σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο μετά το Διάστημα και τις πτήσεις: την τέχνη και την ζωγραφική.

Με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2017.  (EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...