426
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή στα πνευματικά δικαιώματα | REUTERS/Vincent Kessler

Πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η πολυσυζητημένη πρόταση για τα πνευματικά δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 15:10
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή στα πνευματικά δικαιώματα
|REUTERS/Vincent Kessler

Πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η πολυσυζητημένη πρόταση για τα πνευματικά δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 15:10

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη την αμφιλεγόμενη πρόταση για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, παρά τις αντιδράσεις για το τι σημαίνει αυτό για τους κατόχους των δικαιωμάτων και τους χρήστες.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 348 ψήφους υπέρ και 274 κατά. Για μόλις πέντε ψήφους (312 έναντι 317) απορρίφθηκε το αίτημα να υπάρξει ψηφοφορία κατ’ άρθρο.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς και έπειτα να περάσει στην εθνική νομοθεσία. Δεν αποκλείεται όμως να αμφισβητηθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Οι τρεις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (κεντροαριστερά, κεντροδεξιά και φιλελεύθεροι) είχαν προτρέψει τους βουλευτές τους να ψηφίσουν υπέρ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Με τις νέες ρυθμίσεις εταιρείες όπως η Google θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τους κατόχους των δικαιωμάτων (όπως είναι οι δισκογραφικές εταιρείες και οι εταιρείες των ΜΜΕ) για τη δημοσίευση περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το YouTube ή το Google News.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για το υλικό που ανεβαίνει χωρίς τα κατάλληλα δικαιώματα. Θα είναι ακόμη σε θέση να ελέγχουν το περιεχόμενο και να ζητούν την απομάκρυνση του υλικού που παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν κλείσει.

Η τροπολογία, όπως σημειώνουν οι Financial Times, ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονου λόμπινγκ από τους κατόχους περιεχομένου.

Οσοι ήταν υπέρ της τροπολογίας θεωρούν ότι είναι άλλη μία κίνηση των Βρυξελλών για την προστασία των παραδοσιακών βιομηχανιών έναντι της απορρύθμισης. Υπέρ των αλλαγών είχε ταχθεί και η προεδρία Μακρόν, η οποία θεωρεί ότι είναι μια νίκη στην προσπάθεια της Γαλλίας να «χτίσει» μια Ευρώπη που προστατεύει τις βιομηχανίες της.

Πολλοί μουσικοί, όπως σημειώνει το BBC, θεωρούν ότι με τους νέους κανόνες θα αποζημιώνονται δίκαια, άλλοι όμως εκτιμούν ότι τα μέτρα πρακτικά θα πλήξουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες (user-generated content).

Αρνητικά είχαν αντιδράσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Το Σαββατοκύριακο διαδήλωσαν 150.000 άνθρωποι σε όλη τη Γερμανία ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαμαρτυρηθεί με «μαύρισμα» των ιστοσελίδων η γερμανική, η δανική, η τσεχική και η σλοβακική έκδοση της Wikipedia.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων ήταν το Αρθρο 13 που ορίζει ότι οι πλατφόρμες είναι υπεύθυνες για το υλικό που ανεβαίνει χωρίς κατάλληλη άδεια, το οποίο πιστευόταν ότι θα έπληττε τις μικρές πλατφόρμες περιεχομένου. Το Αρθρο 11 ήταν και αυτό αμφιλεγόμενο: ορίζει ότι οι μηχανές αναζήτησης και οι συναθροιστές ειδήσεων θα πρέπει να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν συνδέσμους από ειδησεογραφικές σελίδες.

Το ζήτημα, προσθέτουν οι Financial Times, είχε διχάσει τη γερμανική πολιτική σκηνή. Το κυβερνών CDU τρομαγμένο από τις διαδηλώσεις ήταν γενικά υπέρ της τροπολογίας αλλά ήταν κατά της εφαρμογής του Αρθρου 13 στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...