871
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Πολλοί θεωρούν το Κοινοβούλιο προνομιακό τερέν για τη ΝΔ και εκεί το κόμμα θα δώσει μεγάλες μάχες κατά της κυβέρνησης | Nikos Libertas / SOOC

Πεδίο βολής η Βουλή για τη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 25 Ιανουαρίου 2016, 08:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Πολλοί θεωρούν το Κοινοβούλιο προνομιακό τερέν για τη ΝΔ και εκεί το κόμμα θα δώσει μεγάλες μάχες κατά της κυβέρνησης
|Nikos Libertas / SOOC

Πεδίο βολής η Βουλή για τη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 25 Ιανουαρίου 2016, 08:15

Δείγματα γραφής για το νέο αντιπολιτευτικό ήθος που θέλει να εγκαινιάσει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να δώσει η νέα ηγεσία κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό την προσεχή Τρίτη. Οι δεδομένα υψηλές κορώνες που θα συνοδεύουν εφεξής την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, θα συνοδεύονται από προτάσεις-λύσεις σε κάθε μείζον ζήτημα, οι οποίες όμως δεν θα επισκιάζουν τις αυταπόδεικτες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη σημερινή γκρίζα πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν στελέχη της Συγγρού.

Πιλότο για το νέο αντιπολιτευτικό δόγμα της ΝΔ θα αποτελέσει η κοινοβουλευτική συζήτηση της Τρίτης, όπου ο  κ.  Μητσοτάκης θα αντιπαρατεθεί ευθέως για πρώτη φόρα υπό τη νέα του ιδιότητα με τον Πρωθυπουργό. Από τη Συγγρού ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους συναίνεση στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, καθώς, όπως επισημαίνουν, είναι πρόδηλη η προσπάθεια να μεταφέρθεί στην επόμενη κυβέρνηση η «καυτή πατάτα». Από τη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι οι οδυνηρές για νέους και παλιούς συνταξιούχους κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται ως επιστέγασμα του σοβαρού δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που γνώρισε η χώρα κατά το 2015, όταν, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ο ελληνικός λαός μετατράπηκε σε πειραματόζωο επικίνδυνων, ερασιτεχνικών και εν τέλει υστερόβουλων πειραματισμών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Γαλάζιοι επιτελείς αποκαλύπτουν, πάντως, ότι ευκαιρίας δοθείσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρεί και την αναγωγή από το ειδικό στο γενικό. Συνεπώς, η ΝΔ αρχής γενομένης από την προ ημερηςίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή θα «πολιτικοποιεί» την κάθε θεματική μάχη, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής. Συνεπώς, η ΝΔ θα διασυνδέσει ευθέως το Ασφαλιστκό με το ζήτημα της ύφεσης, υπερθεματίζοντας ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει τον φαύλο οικονομικό κύκλο και να οδηγήσει στο μονοπάτι της ανάκαμψης, που μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η καθολική άρνηση της ΝΔ πηγάζει και από τη βεβαιότητα ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις και στο Ασφαλιστικό υπονομεύονται από την πλήρη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα «ανοίξουν» την ελληνική οικονομία προς το διεθνές περιβάλλον, καθιστώντας την εκ νέου ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Πέραν της εναντίωσης στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, η ΝΔ θα επιχειρήσει με συνεχείς πρωτοβουλίες να αναδεικνύει την κομματική διάβρωση που επιχειρεί στο κράτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκοντας να αποστερήσει από το Μέγαρο Μαξίμου το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

«Η Βουλή θα μετατραπεί σε τόπο πολιτικού μαρτυρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ», απειλεί έμπειρο γαλάζιο στέλεχος που θεωρεί το Κοινοβούλιο προνομιακό τερέν για τη ΝΔ, η οποία, όπως προσθέτει, οφείλει σχετικά σύντομα να πιστοποιήσει την πολιτική της υπεροπλία. Πέραν της εναντίωσης στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, η ΝΔ θα επιχειρήσει με συνεχείς πρωτοβουλίες να αναδεικνύει την κομματική διάβρωση που επιχειρεί στο κράτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκοντας να αποστερήσει από το Μέγαρο Μαξίμου το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η δυναμική που θα ξεδιπλώσει εφ εξής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό, όπως εξηγούν άνθρωποι του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, από το νέο οργανόγραμμα, που παρουσιάστηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδος. Η διάθεση για ανανέωση, οι ευκαιρίες σε νέους βουλευτές αλλά και η αποφυγή διατάραξης ισορροπιών με την καραμανλική πτέρυγα έχουν επιφέρει την πολυπόθητη μετά απο καιρό εσωκομματική ηρεμία, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, που παραπέμπει για το Συνέδριιο του Απρίλιου την όποια διάθεση της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να μετρηθεί και να καταγράψει έναν ισορροπημένο εσωτερικό συσχετισμό.

Το ειδικό βάρος, που προσδίδει η νέα γαλάζια ηγεσία στην κοινοβουλευτική της μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι δεν την ενδιαφέρει η «μάχη του πεζοδρομίου». Στη Συγγρού παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες, που εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς σε πολλές επαγγελματκές και κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται ευθέως από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις ογκώδεις διαδηλώσεις, που αποκόβουν την Κουμουνδούρου από κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα.

«Δεν θέλουμε να πατρονάρουμε κανέναν» επισημαίνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ δεν θα κινηθεί στις «παρωχημένες γραμμές» μιας αντιπολίτευσης που «χαϊδεύει αυτιά» και κρύβει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα. Από το γαλάζιο στρατηγείο επισημαίνουν πως η φθορά που υφίσταται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, τονίζοντας ότι δικό τους μέλημα είναι να εξοικειώσουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας με την γλώσσα της αλήθειας και του ορθολογισμού.

Η αυξανόμενη κοινωνική πίεση προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την επιμονή των εταίρων μας να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του τρίτου μνημόνιου υποχρεώνει, πάντως, τη Λεωφόρο Συγγρού σε εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων ως προς τον πολιτικό της προγραμματισμό. Και αυτό γιατί η νέα γαλάζια ηγεσία έχει ήδη τονίσει πως η ανασυγκρότηση του κόμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο πέραν του κομματικού λίφτινγκ, που ούτως ή άλλως θα επιφέρει, στοχεύεται να χρησιμεύσει και ως προσκλήτηριο συμπόρευσης πρωτίστως ψηφοφόρων και δευτερευόντως στελεχών, που μέχρι πρότινος συνέπλεαν με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Επισήμως, πάντως, η Συγγρού διατείνεται πως «παρακολουθεί και δεν παρεμβαίνει» στις ζυμώσεις, που εξελίσσονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι προσεκτικές «επιθέσεις φιλίας» ενδεχομένως να μείνουν ημιτελείς, καθώς ο πολιτικός και κοινωνικός κλοιός, που σφίγγει γύρω από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιθανώς να εξωθήσει το Μέγαρο Μαξίμου σε βεβιασμένες και σπασπωδικές κινήσεις, όπως παρατηρούν γαλάζιοι επιτελείς μην αποκλείοντας κανένα σενάριο για τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...