646
Ο Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία | Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Παρέμβαση Μπλίνκεν για το Σουδάν: Μίλησε και με τους δύο αντιπάλους στρατηγούς

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 07:15
Ο Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία
|Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Παρέμβαση Μπλίνκεν για το Σουδάν: Μίλησε και με τους δύο αντιπάλους στρατηγούς

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 07:15

Ύστερα από τρεις ημέρες χάους και δεκάδων αμάχων νεκρών στο Σουδάν, όλοι τώρα περιμένουν τι μπορεί να πετύχει η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα: ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε χωριστά με τους δύο αντιπάλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός». Ο Μπλίνκεν μίλησε με τον αμφιλεγόμενο στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, ο οποίος ελέγχει τις παραστρατιωτικές RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης), καθώς και με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος θεωρείται ο de facto ηγέτης του Σουδάν.

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών της Δύσης, κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλούν την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των Επτά.

«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία των G7.

Στο μικροσκόπιο ο ρωσικός παράγων

To ενδιαφέρον και η προσοχή των G7 για το τι συμβαίνει στο Σουδάν δεν είναι τυχαίο, ούτε επιφανειακό: στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα συμφέροντα της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού αφρικανική αυτή χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το Σουδάν αποτελεί για τον Βλαντίμιρ Πούτιν μια πολύτιμη «δεξαμενή» για να μπορέσει να στηρίξει τη ρωσική οικονομία απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι το Κρεμλίνο φέρεται να έχει επαφές τόσο με τον Αμπντελφατάχ αλ Μπουρχάν όσο και με τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ή Χεμεντί: «έχουν βοηθήσει τον Πούτιν να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα χρυσού του Σουδάν ώστε να θωρακιστεί η ρωσική οικονομία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις  και να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Μ. Σάββατο και μαίνονται έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Στην ουσία πρόκειται για την χωρίς έλεος και όρια σύγκρουση δύο ανώτατων στρατιωτικών που μάχονται για την εξουσία σε μια χώρα με αμύθητο ορυκτό πλούτο και έναν πάμφτωχο λαό.

Οι δύο στρατηγοί, ο Αμπντελφατάχ αλ Μπουρχάν και ο Χεμεντί, είχαν δημιουργήσει μια άτυπη συμμαχία για την ανατροπή και τη διαδοχή του Ομάρ αλ Μπασίρ, του πρώην ταξιάρχου που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή το Σουδάν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες (1993-2019).

Ωστόσο, αυτός ο «γάμος συμφέροντος» ανάμεσα στον Αλ Μπουρχάν και στον Χεμεντί διαλύθηκε. Αιτία; Το γεγονός ότι ο στρατηγός Αμπντελφατάχ Αλ Μπουρχάν αντιλήφθηκε πως ο εκπαιδευμένος και στη Ρωσία Χεμεντί έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Ετσι, αποφάσισε να εντάξει στον τακτικό στρατό και υπό τις διαταγές του τη δύναμη των περίπου 100.000 ανδρών της RSF, προκαλώντας την αντίδραση του 48χρονου (ή 49χρονου) στρατηγού. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους τι σημαίνει RSF στο Σουδάν, ήταν το βασικό παραστρατιωτικό στρατιωτικό σχήμα που επί καθεστώτος Αλ Μπασίρ, είχε πρωταγωνιστήσει στις τρομακτικές επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης στο Νταρφούρ…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...