1355
Ο Λιονέλ Μέσι σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Θα βγάζει 576.000 ευρώ… την εβδομάδα | Reuters / Susana Vera

Μα αξίζει τόσα λεφτά ο Μέσι;

Sportscaster Sportscaster 11 Μαΐου 2017, 09:12
Ο Λιονέλ Μέσι σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Θα βγάζει 576.000 ευρώ… την εβδομάδα
|Reuters / Susana Vera

Μα αξίζει τόσα λεφτά ο Μέσι;

Sportscaster Sportscaster 11 Μαΐου 2017, 09:12

Κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να τον φανταστείς μέσα σε κάποια άλλη φανέλα. Της Γιουνάιτεντ, που θα κάνει τα πάντα προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή. Της Σίτι, του αγαπημένου του Πεπ Γκουαρντιόλα. Της Μίλαν, που βρήκε 350 (κινέζικα) εκατομμύρια ευρώ για ξόδεμα. Της Τσέλσι, εάν ο Αμπράμοβιτς «αποτρελαθεί» με τον τίτλο της Premier League και αποφασίσει να… τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Της Γιουβέντους, έτσι και πάρει το Champions League και της ανοίξει η όρεξη. Δεν είναι περισσότεροι από τέσσερις πέντε οι σύλλογοι που θα μπορούσαν να «ψήσουν» τον Λιονέλ Μέσι να εγκαταλείψει τη Βαρκελώνη.

Αλλοι δεν έχουν τα χρήματα, άλλοι (όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Αρσεναλ) δεν θα τα έδιναν για έναν μόνο παίκτη -ακόμη κι αν αυτός ήταν ο Μέσι- και άλλοι (όπως η Παρί Σεν Ζερμέν) δεν μπορούν να χωρέσουν τις φιλοδοξίες του. Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα πήγαινε, για όλο το χρυσάφι του κόσμου. Και είναι πολύ νέος ακόμη (τον άλλο μήνα γίνεται 30), για να ξεπουληθεί στους Κινέζους ή στους Αραβες. Στην πραγματικότητα, η Μπαρτσελόνα ποτέ δεν κινδύνευσε σοβαρά να τον χάσει. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ γεννήθηκε «Μπλαουγκράνα». Κανένα άλλο χρώμα δεν θα ταίριαζε γάντι στο παιχνίδι του, επειδή αυτό το παιχνίδι του το ‘μαθε -και ξέρει να το υποστηρίξει- η Μπάρτσα. Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα ήταν κάποιος που μοιάζει φοβερά στον Μέσι.

Η ανανέωση του συμβολαίου του έγινε σίριαλ, ακριβώς επειδή η Μπαρτσελόνα θέλει να κρατήσει κοντά της τον Μέσι που (σχεδόν) όλοι λατρέψαμε – κι όχι κάποιον που θα του μοιάζει. Επειδή ψάχνει τρόπο να πληρώσει το ίνδαλμα των οπαδών της όπως του αξίζει, αλλά χωρίς να υποθηκεύσει τον άλλον, παράλληλο στόχο της: να δυναμώσει την ομάδα που τον πλαισιώνει και τον βοηθά να κάνει τα «μαγικά» του. Εάν το πρόβλημα ήταν μία οικονομική διαφορά της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, όπως κυκλοφόρησε στα διεθνή ΜΜΕ, θα ήταν εύκολο να λυθεί. Ποιο από τα 160.000 μέλη του συλλόγου δεν θα δεχόταν να «τσοντάρει» 25 ευρώ ετησίως, προκειμένου να μη χάσει τις παραστάσεις του στο «Καμπ Νου»; Αλλά είναι κάπως πιο περίπλοκο, κι έχει να κάνει με τον μεγάλο βραχνά του «Finacial Fair Play».

Η FIFA απαγορεύει στις ομάδες να καταβάλλουν για μισθούς και δόσεις συμβολαίων των ποδοσφαιριστών τους, πάνω από το 70% των συνολικών εσόδων τους (ώστε να περισσεύουν χρήματα για τις ακαδημίες τους, για τη βελτίωση των αθλητικών τους εγκαταστάσεων κ.λπ). Η Μπαρτσελόνα έχει αγγίξει αυτό το όριο – και με το νέο συμβόλαιο του Μέσι, θα το ξεπεράσει. Ακόμα κι αν καταφέρει να ισοσκελίσει την αύξηση που θα δώσει στη μεγάλη της φίρμα με κάποιες πωλήσεις παικτών ή μειώσεις αποδοχών στο ποδοσφαιρικό τμήμα, θα πρέπει να βρει πόρους για να κάνει μετεγγραφές στη μεσαία της γραμμή και στην άμυνα, εκεί όπου έχουν διαπιστωθεί σημαντικά κενά. Η επένδυση στον Μέσι δεν θα αποδώσει στο 100%, εάν η ομάδα εξακολουθήσει -για παράδειγμα- να παίζει με δεξί μπακ τον Σέρχι Ρομπέρτο.

Η καθυστέρηση είχε να κάνει -σύμφωνα με τη Marca- και με τον προβληματισμό του παίκτη για το εάν ο «κύκλος» του στην Μπαρτσελόνα έχει κλείσει. Κάθε ποδοσφαιριστής που απολαμβάνει αυτό το σπάνιο προνόμιο -να μπορεί να επιλέγει εκείνος την ομάδα στην οποία θα αγωνίζεται- δεν υπολογίζει μόνον τα χρήματα, αλλά και τις προοπτικές που του υπόσχεται η μία ή η άλλη επιλογή. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μέσι είχε «ξενερώσει». Είχε αντιληφθεί -προτού το καταλάβει, εφέτος, όλος ο κόσμος- ότι η μηχανή της Μπάρτσα δεν δούλευε σωστά, ότι οι πίσω γραμμές της δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν όπως έπρεπε την «αγία τριάδα» (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), και θεωρούσε τον προπονητή του υπεύθυνο γι’ αυτό. Ηταν και η γνωστή περιπέτειά του με την ισπανική δικαιοσύνη…

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα, «τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγό του Αντονέλα και τα δύο τους παιδιά, σκεφτόταν να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα». Και είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του, τον πατέρα του (και μάνατζέρ του), ακόμα ένα άτομο της εμπιστοσύνης του και τον πρόεδρο του συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Ο καταλανός παράγοντας, αφού ξεπέρασε το αρχικό «σοκ», ζήτησε από τον ποδοσφαιριστή να το ξανασκεφτεί, θυμίζοντάς του και τη ρήτρα των 250 εκατ. ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιό του. Στις 30 Ιουνίου 2018, όμως, ο Μέσι είναι ελεύθερος να πάει σε όποια ομάδα επιθυμεί.

Στους δέκα μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, (φαίνεται πως) ο Μπαρτομέου βρήκε τη λύση. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλονίας «TV3» και με τις δύο αθλητικές εφημερίδες της Καταλονίας (Sport και Mundo Deportivo), του πρότεινε να παραμείνει στο «Καμπ Νου» για άλλα τέσσερα χρόνια (έως το 2022), έναντι 576.000 ευρώ… την εβδομάδα. Με τον συντελεστή φόρου (45%) που ισχύει στην Ισπανία, αυτά τα 30 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» που θα εισπράττει ο παίκτης κάθε χρόνο, συν τα δικαιώματα του ατζέντη του (δηλαδή του πατέρα του), σημαίνουν για την Μπαρτσελόνα ένα συνολικό κόστος περίπου 240 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Μία πρόταση που ο μικρόσωμος αργεντινός, μάλλον δεν μπορεί να αρνηθεί. Διότι, παραλλήλως, ο πρόεδρος του παρουσίασε ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο ενίσχυσης της ομάδας τα επόμενα χρόνια, ενώ το πρόβλημα με τον προπονητή έχει, ήδη, λυθεί: ο Λουίς Ενρίκε έχει ανακοινώσει, από καιρό, ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει.

2017-05-06T203649Z_1809480034_RC11CC9A9580_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-FCB-VIL
Ο Μέσι με τους δύο γιους του, τον Τιάγκο (δεξιά) και τον Ματέο. Δεν πρέπει να ανησυχεί για το αν θα έχει να τους μεγαλώσει (Reuters)

Είναι πολλά τα λεφτά. Αλλά, αν το καλοσκεφτείς, όχι και τόσο πολλά. Ο Μέσι δεν θα είναι -και πάλι- ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Διότι ο Κάρλος Τέβες βρήκε στα γεράματά του (στην Κίνα) συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 38 εκατομμυρίων ευρώ. Από τη Σανγκάη SIPG, ο Οσκαρ παίρνει 24 εκατ. ευρώ, και ο Χουλκ 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην ίδια την Μπαρτσελόνα, ο Νεϊμάρ ανανέωσε (έως το 2021) με 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με αυτά (και πολλά άλλα) συγκριτικά στοιχεία, τα 30 εκατομμύρια φαντάζουν λίγα για έναν παίκτη που -εφέτος- μετράει 51 γκολ και 18 ασίστ σε 49 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, και συνολικά έχει σημειώσει 507 τέρματα κι έχει μοιράσει 230 ασίστ σε 582 παιχνίδια με την «μπλαουγκράνα» φανέλα.

Ο Μέσι δεν είναι, απλώς, ο καλύτερος στον Κόσμο. Οι επιδόσεις του αγγίζουν τα όρια του ακατόρθωτου. Την τελευταία οκταετία σκοράρει περισσότερο από τον Ρονάλντο, τον Ιμπραΐμοβιτς, τον Σουάρες, τον Λεβαντόφσκι, τον Ιγκουαΐν ή οποιονδήποτε γκολτζή μπορείτε να σκεφτείτε, είναι πιο εύστοχος από κάθε άλλον (χωρίς ο ίδιος να είναι κλασικός φορ), ντριμπλάρει συχνότερα απ’ όλους τους εξτρέμ, και δημιουργεί καλύτερα από τα καθαρόαιμα «δεκάρια». Αυτά λέει η Στατιστική. Είναι κάτι σαν ήρωας ταινίας επιστημονικής φαντασίας: οι τρεις κορυφαίοι παίκτες τριών διαφορετικών θέσεων της ενδεκάδας στο ίδιο σώμα.

Θα είναι το όγδοο επαγγελματικό (για την πρώτη ομάδα) συμβόλαιο που θα υπογράψει με την Μπαρτσελόνα μετά το 2005. Την πρώτη τζίφρα, που τον έχει κρατήσει 16 ολόκληρα χρόνια στη Βαρκελώνη, την είχε βάλει ο πατέρας του σε… χαρτοπετσέτα, όταν ο Λίο ήταν 13 ετών. Στη λήξη της νέας, τετραετούς σύμβασης, θα έχει «πατήσει» τα 34. Λογικά, θα βρίσκεται στη δύση της παραμυθένιας καριέρας του, ενώ θα ακολουθεί το Μουντιάλ του 2022. Αυτό, ακριβώς, επιδιώκει ο Μπαρτομέου: να παίζει ακόμα στην Μπαρτσελόνα η μεγάλη της φίρμα όταν θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου «Καμπ Νου», και οι καταριανοί οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι πρόθυμοι να κλείσουν «τρελές» χορηγικές συμφωνίες.

Πόσα παίρνει, σήμερα, ο Μέσι; Το αποκάλυψαν, τον περασμένο Ιανουάριο, τα Football Leaks, αλλά είναι κάπως κομπλικέ. Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει τον Μάιο του 2014 (και λήγει τον Ιούνιο του 2018) προβλέπει ετήσιες αποδοχές 22,8 εκατ. ευρώ, όμως εφέτος και του χρόνου θα εισπράξει 39,4 εκατομμύρια, λόγω μιας αναδρομικής αύξησης που του έχει δοθεί για τις σεζόν 2014-2015 και 2015-2016. Σε αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του από την Μπαρτσελόνα.

Σύμφωνα με την τελευταία (2016) λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Forbes, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εμφανίζει τις υψηλότερες -συνολικές- ετήσιες αποδοχές (88 εκατομμύρια δολάρια), επειδή κερδίζει περισσότερα από χορηγούς και διαφημίσεις. Ο Μέσι βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 81,4 εκατομμύρια δολάρια. Με το νέο του συμβόλαιο, όμως, αυτό θα αλλάξει. Και ο «CR7», που τον περασμένο Νοέμβριο συμφώνησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης (έως το 2021) για 21,3 εκατ. ευρώ το χρόνο (χωρίς τα εξτραδάκια), θα γκρινιάζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...