278
Ο Σιγκενόρι Σίγκα σε συνέντευξη Τύπου το 2016. Τώρα φωτογραφίες του δεν υπάρχουν παρά μόνο σε αρχείο. Είναι η προσωποποίηση της αποτυχίας... | REUTERS/Issei Kato/File Photo

Σοκ στην Toshiba από ζημιές-ρεκόρ – Παραιτήθηκε το αφεντικό της εταιρείας

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 12:59
Ο Σιγκενόρι Σίγκα σε συνέντευξη Τύπου το 2016. Τώρα φωτογραφίες του δεν υπάρχουν παρά μόνο σε αρχείο. Είναι η προσωποποίηση της αποτυχίας...
|REUTERS/Issei Kato/File Photo

Σοκ στην Toshiba από ζημιές-ρεκόρ – Παραιτήθηκε το αφεντικό της εταιρείας

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 12:59

Είναι ένα σοκ. Το καμάρι της ιαπωνικής οικονομίας, η περίφημη Toshiba, βρίσκεται σε περιδίνηση. Ο πρόεδρος της εταιρείας Σιγκενόρι Σίγκα υπέβαλε ήδη την παραίτησή του καθώς η επιχείρηση κατέγραψε αποκαρδιωτικά οικονομικά αποτελέσματα, απόρροια άστοχων επενδύσεων στην αγορά των πυρηνικών εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την παραίτησή του ο Σίγκα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις απώλειες, διευκρίνισε η εταιρεία.

Η Toshiba ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στο οικονομικό έτος που θα κλείσει στις 31 Μαρτίου θα καταγράψει ζημιές που αγγίζουν τα 390 δισ. γεν (3,24 δισ. ευρώ).

Αιτία είναι συμφωνία της θυγατρικής της στις ΗΠΑ Westinghouse Electric, η οποία αγόρασε μια εταιρεία κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων το 2015. Η επένδυση τελικά δεν άξιζε όσο υπολογιζόταν ενώ υπάρχει και μια διαφωνία για την καταβολή των πληρωμών.

Πέρα από αυτό, το 2015 είχε αποκαλυφθεί ότι  για τουλάχιστον επτά χρόνια η εταιρεία κατέγραφε μεγαλύτερα κέρδη από τα πραγματικά, αποκάλυψη που προκάλεσε την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της.

Παράλληλα, η μετοχή έχασε 9% κατά τη διαπραγμάτευση της Τρίτης ενώ από τον Δεκέμβριο, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι αναμένονται μεγάλες απώλειες, έχει χάσει το 50% της αξίας της.

Η έκταση των ζημιών είναι τόσο μεγάλη ώστε, όπως αναφέρει το BBC, αναλυτές προειδοποιούν για το μέλλον της εταιρείας.

Μια πιθανή κίνηση από την Toshiba για να αντισταθμίσει τις απώλειες είναι να πωλήσει ένα μέρος από τον κλάδο παραγωγής μικροτσίπ, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από αυτόν της Samsung.

Αναλυτές προβλέπουν ακόμη ότι θα εγκαταλείψει εντελώς τον κλάδο της πυρηνικής  ενέργειας, κρατώντας σε αυτόν μόνο τη δραστηριότητα εντός της Ιαπωνίας. Με τη σειρά της μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βρετανία, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανοίξει στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...