461
Το CERN καινοτομεί. Η Ελλάδα όμως σφυρίζει αδιάφορα | Shutterstock

H Ελλάδα αρνήθηκε καινοτόμα επένδυση του CERN!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 13:16
Το CERN καινοτομεί. Η Ελλάδα όμως σφυρίζει αδιάφορα
|Shutterstock

H Ελλάδα αρνήθηκε καινοτόμα επένδυση του CERN!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 13:16

Ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο άφησε η Ελλάδα που είπε «όχι» στην παραχώρηση τεχνογνωσίας και την εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων στην χώρα από το κέντρο πυρηνικών ερευνών του CERN.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όποια χώρα αναλάβει την επένδυση κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει κατ’ αποκλειστικότητα την χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα και της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο δρ. Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Μονάδα Ακτινοβολίας του CERN περιλαμβάνει ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα γύρω από αυτόν.

Στο CERN, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, πέραν των διαφόρων προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχουν αναπτυχθεί και συνεχώς αναπτύσσονται καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική για την διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου.

Αυτήν την υποδομή λοιπόν αρνήθηκε η χώρα μας (ιδρυτικό μέλος του CERN, από το 1954), με αποτέλεσμα να την διεκδικούν σήμερα κράτη, που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές.

Αντίστοιχες υποδομές λειτουργούν ήδη σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.α.

Σύμφωνα με τον καθ. Ευάγγελο Γαζή, τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε στο CERN κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτή την κίνηση συνεργασίας από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της. Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη.

Μάλιστα, η ιδέα που κυριάρχησε στην συνάντηση των βαλκανικών κρατών ήταν να κατασκευαστούν δύο μεγάλες τεχνολογικές υποδομές επιταχυντικών συστημάτων με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποδομές αυτές να δοθούν στο Μαυροβούνιο ή σε άλλη βαλκανική χώρα.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του skai.gr, αυτή δεν είναι η μόνη υποδομή για την οποία έδειξε «αδιαφορία» η χώρα, καθώς αρκετές υψηλής τεχνολογίας υποδομές έχουν δοθεί προς υλοποίηση σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ELI που δόθηκε από την ΕΕ (και είναι υπό υλοποίηση) σε Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, με έμμεσους αποδέκτες οφέλους τα κράτη: Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία.