631
Η γαλλίδα ποπ σταρ Αγιά Νακαμουρά δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις | Facebook/Aya Nakamura

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού: Ρατσιστές εναντίον Αγιά Νακαμουρά

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 16:44
Η γαλλίδα ποπ σταρ Αγιά Νακαμουρά δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις
|Facebook/Aya Nakamura

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού: Ρατσιστές εναντίον Αγιά Νακαμουρά

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 16:44

Οι διοργανωτές των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2024, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις «ρατσιστικές επιθέσεις» εναντίον της ποπ σταρ Αγιά Νακαμουρά, μετά τις φήμες ότι μπορεί να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης των Αγώνων, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Να σημειωθεί ότι 28χρονη τραγουδίστρια έχει γίνει σούπερ σταρ της χιπ χοπ σε όλο τον κόσμο με επιτυχίες όπως το «Djadja», το οποίο έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ροές μόνο στο YouTube. Η γεννημένη στο Μπαμακό του Μαλί Αγιά Ντανιοκό, όταν ήταν παιδί, μετανάστευσε με την οικογένειά της (δυτικοαφρικανοί τροβαδούροι και ιστορικοί) στην Γαλλία, όπου μεγάλωσε και σπούδασε. Και όταν άρχισε τη μουσική σταδιοδρομία της άλλαξε το επίθετό της σε Νακαμουρά, εμπνευσμένη από τον Χίρο Νακαμούρα της αμερικανικής σειράς «Heroes» του NBC.

Πρόσφατα δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα η γαλλομαλιανή καλλιτέχνις συνάντησε τον Εμανουέλ Μακρόν και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο να ερμηνεύσει στην τελετή έναρξης ένα τραγούδι της Εντίθ Πιαφ. Αλλά μέχρι στιγμής, κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει επιβεβαιώσει τη φήμη.

Ωστόσο, αυτή η φήμη ήταν αρκετή για να γίνει θέμα την Κυριακή 10 Μαρτίου σε μια προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Reconquest, με επικεφαλής τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, πρώην υποψήφιο για την προεδρία. Η αναφορά στο όνομα της Νακαμουρά προκάλεσε τις αποδοκιμασίες του πλήθους, γράφει η Telegraph σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι.

Στη συνέχεια, μια μικρή εξτρεμιστική ομάδα, οι Natives, κρέμασε ένα πανό δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα που έγραφε: «Αποκλείεται η Αγιά. Εδώ είναι το Παρίσι, όχι η αγορά του Μπαμακό». Η Νακαμουρά απάντησε στα social media: «Μπορείς να είσαι ρατσιστής αλλά όχι κουφός… Αυτό είναι που σε πληγώνει! Εχω γίνει νούμερο ένα θέμα της πολιτείας σε αντιπαραθέσεις… αλλά τι σας οφείλω πραγματικά; Νάδα (Τίποτα)».

Η επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «σοκαρισμένη από τις ρατσιστικές επιθέσεις»

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων απάντησε στη διαμάχη λέγοντας: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον της Αγιά Νακαμουρά τις τελευταίες ημέρες. Η πιο ξακουστή γαλλίδα καλλιτέχνης στον κόσμο έχει την πλήρη στήριξή μας»

Η Νακαμούρα έχει επίσης τη στήριξη της υπουργού Αθλητισμού, Νεολαίας και Ολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντέα-Καστερά, η οποία της απευθύνθηκε δημόσια στο X (πρώην Twitter), λέγοντας: «Δεν πειράζει, ο κόσμος σε αγαπάει. Μην ανησυχείς για τίποτα».

Στο μεταξύ ο Αντουάν Λομάν, βουλευτής του αριστερού κόμματος France Unbowed, άσκησε κριτική στους Natives, δηλώνοντας: «Ισχυρίζονται ότι αγαπούν τη χώρα τους, αλλά θέλουν να αποκλείσουν την πιο γνωστή γαλλόφωνη τραγουδίστρια στον κόσμο μετά την Εντίθ Πιαφ. Δεν μπορούμε να είμαστε και ρατσιστές και πατριώτες στη Γαλλία».

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Νακαμουρά αντιμετωπίζει επιθέσεις από την άκρα Δεξιά. Στο παρελθόν έχει δεχτεί κριτική για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη γαλλική γλώσσα με την αργκό της χιπ χοπ.

«Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι λένε: “Ποια νομίζει ότι είναι, που μας κοροϊδεύει στη γαλλική γλώσσα μας;”» δήλωσε πρόσφατα η διάσημη τραγουδίστρια σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP. «Αλλά είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε την κουλτούρα των άλλων και, εγώ, έχω δύο κουλτούρες», τόνισε.

Η Καρόλ Μπουανέ, από το περιοδικό πολιτισμού Les Inrockuptibles, δήλωσε ότι κατά ειρωνεία της τύχης, χάρη στην Ακροδεξιά, η εμφάνιση της Νακαμουρά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πλέον ζωτικής σημασίας. «Η Αγιά Νακαμουρά επινόησε αυτή τη γλώσσα που είναι φανταστική. Εχει κάνει τρελές επιτυχίες και η Γαλλία θα πρέπει να είναι περήφανη που έχει μια τραγουδίστρια σαν αυτή γνωστή διεθνώς», είπε η Μπουανέ στο Γαλλικό Πρακτορείο. και πρόσθεσε: «Είναι μια διαμάχη που προέρχεται από την οπισθοδρομική πλευρά της Γαλλίας, αλλά δεν είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Ελπίζω ότι θα τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχει γίνει επιτακτική ανάγκη».

Ο Αντζελό Γκοπί, δε, επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής εκδηλώσεων Live Nation France, είπε ότι είναι «ασυγχώρητο το γεγονός ότι οι ρατσιστές μπορούν να επιτεθούν σε μια καλλιτέχνιδα για την καταγωγή της και το χρώμα του δέρματός της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να ξεπερνούν τα σύνορα», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...